Annons
Insändare

Samverkan för Hanöbukten: En opolitiskt och oberoende plattform är enda vägen framåt

Thomas Hansson, Angela Everbäck och Lova Necksten har naturligtvis helt rätt i sin insändare i YA den 30 augusti ”Vi krokar arm för att rädda Hanöbukten”.
Hanöbukten • Publicerad 6 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hanöbukten behöver stöttning.
Hanöbukten behöver stöttning.

Utan att värdera den politiska ståndpunkten bakom insändaren håller vi med om att enda sättet att rädda Östersjön och Hanöbukten är samverkan. En sådan, opolitisk och oberoende, plattform finns redan och har successivt byggts upp under flera år i

Samverkan för Hanöbukten, en ideell organisation som fortsätter att växa av och med engagerade personer, kustråd och företagspool, och som välkomnar alla som vill jobba för ett rent vatten, en cirkulär ekonomi och en ökad industriell symbios.

Annons

Företag, föreningar, kustråd, privatpersoner, kommuner, region, länsstyrelse, universitet, högskolor, myndigheter och politiker oavsett partifärg, alla är välkomna.

Två fantastiska exempel på det engagemang som finns kring vårt vatten är när Samverkan för Hanöbukten i våras arrangerade Hanöbuktsveckan och fick med sig över 30 medarrangörer längs hela Hanöbuktskusten från Blekinge till Simrishamn, och deltagandet i Östersjödagen här i augusti med lokala evenemang som var en del av ett stort internationellt samarbete med John Nurminens Stiftelse i Finland, där mer än 220 aktörer i sex länder runt Östersjön deltog.

Inom Samverkan för Hanöbukten finns idag flera aktiva kustråd, det vill säga lokala föreningar som engagerar sig för miljön i exempelvis ett vattendrag, strandstädningsaktiviteter, förbipassager för fisk vid vattenkraftverk, torskrev och mycket annat. Det finns också en affärsdriven företagspool som arbetar med åtgärder, kunskapsspridning och som också ger pengar till kustrådens insatser. Samverkan för Hanöbukten har också ett brett samarbete med flera olika högskolor och universitet för att maximera forskningens insatser för vårt vatten.

Årets stora utställning på Kiviks museum är ett samarbete med Samverkan för Hanöbukten där goda, lokala exempel lyfts fram på vad som görs, vad som kan göras och vad som borde skalas upp.

Det finns nämligen väldigt många goda exempel som måste lyftas ännu mer, dels för att det som görs är bra, men inte minst för att sprida hopp om att varje liten insats räknas. Det är inte för sent, men bara om alla hjälps åt, om alla samverkar.

Ett exempel på samverkan som bör bli bättre är alla de projektresurser som läggs ut från olika myndigheter utan samordning och allokering. Ibland görs också väldigt bra saker var för sig, men som hade haft ännu större effekt för de pengar och de arbetsinsatser som läggs ner om de hade samordnats. Ibland är det regelverk och lagstiftning som är krångliga eller förlegade och som försenar eller till och med förhindrar både små och stora projekt som hade kunnat göra nytta.

Här både kan och vill Samverkan för Hanöbukten vara en facilitator, en möjliggörande brygga mellan politiker, myndigheter, forskare, företag, kustråd och privatpersoner som vill göra insatser. I stort som smått. För att allas insatser till det bättre räknas. Det är Samverkan som bygger Hanöbukten och Östersjön.

För Samverkan för Hanöbukten

Dafvid Hermansson, ordförande och processledare

Thomas Johnsson, koordinator

Annelie Worgard, koordinator och kommunikatör

Annons
Annons
Annons
Annons