Annons
Insändare

Sara Anheden: Vi ska återta äldreboenden i kommunal regi

Tomelilla kommun ska vara en bra kommun att åldras i. Kvaliteten i äldreomsorgen måste ständigt utvecklas både i eget och särskilt boende.
Tomelilla • Publicerad 17 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valkyrian särskilt boende Tomelilla.
Valkyrian särskilt boende Tomelilla.Foto: Henrik Ekblom Ystén

Omsorgen ska präglas av respekt för individens integritet och ska så långt som möjligt genomföras i samråd med den enskilde.

Socialdemokraterna vill att den enskilde ges större möjlighet att bestämma över hur beviljad omsorgstid ska användas.

Annons

För att uppnå en hög kvalitet inom omsorgen i Tomelilla kommun ska varje person mötas av en välkomnande och en trivsam känsla. Detta grundar sig i en grupp stolta och engagerade medarbetare, som har viljan att skapa det bästa för våra vårdtagare, dess anhöriga och för varandra.

Personalen ska på ett respektfullt sätt beakta och tillgodose den enskildes självbestämmande och inflytande över sin vardag. Vi anser att personalen är den viktigaste resurs en kommun har.

Därför måste arbetet med heltid som norm utgå från hållbar arbetstidsförläggning med fokus på god arbetsmiljö och friska arbetstagare.

De anställda ska ges inflytande över sina scheman och schemaläggningen ska göras i nära samverkan med arbetstagarna i arbetsgruppen. Först när personalen har goda arbetsvillkor kommer målet om en omvårdnad av hög kvalitet att uppnås.

För Socialdemokraterna är det självklart all vård och omsorg ska drivas i kommunal regi. Vår gemensamma välfärd och människors behov ska alltid vara överordnad marknadskrafterna.

Medborgare, anställda och fackliga organisation ska ha insyn och inflytande över hur våra gemensamma skattepengar används.

Sedan 2010 har Valkyrian och Byavångshemmet med tillhörande hemtjänstområden drivits på entreprenad. Om Socialdemokraterna får förtroendet att styra Tomelilla kommun efter valet den 11 september kommer vi återta den verksamheten i kommunal regi.

Målsättningen är tydlig. Oavsett vart i kommunen du är bosatt har du rätt till samma kvalitet i omsorgen och personalen är värda samma skäliga anställningar som gör det möjligt att utföra arbetet.

Sara Anheden (S), oppositionsråd, Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons