Annons
Insändare

SD Tomelilla: Så var det med den utsträckta handen

På bästa plats i tisdagens YA raljerar Alliansen, utan föregående kontakt, över Sverigedemokraternas kompromissvilja, utifrån seriöst erbjudande de gladeligen borde ha accepterat.
Tomelilla • Publicerad 7 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
31 ledamöter är för mycket i kommunfullmäktige anser Sverigedemokraterna. Nu har de vänt sig till Alliansen för att förhandla.
31 ledamöter är för mycket i kommunfullmäktige anser Sverigedemokraterna. Nu har de vänt sig till Alliansen för att förhandla.Foto: Henrik Ekblom Ystén

Vid kommunfullmäktige i juni då 2022-¨års budget antogs valde vi Sverigedemokrater slutligen att lägga vår röst på det minst dåliga alternativet, emedan Alliansen kategoriskt ignorerat våra inviter.

Skam den som ger sig, kommunens största parti bjöd till igen. Vårt erbjudande bestod i att stryka Investeringsberedningen och reducerat antal fullmäktigeledamöter, vilket Moderaterna inte för så länge sen själva föreslog, med Sverigedemokraternas bifall.

Annons

SD:s initiativ var att vi tillsammans tryggar att kommunfullmäktige i största möjligaste mån speglas utifrån valresultatet 2022, alltså göra det så demokratiskt som möjlig.

Förslaget skulle även innebära besparing av såväl minskade arvoden som lokalhyra, då vi hade fått plats i kommunens egna lokaler.

Per-Martin Svenssons inlägg om att kommunallagen stipulerar 41 ledamöter vid 16 000 invånare, är förmätet. Med nuvarande befolkningsökning skulle lagen aktualiseras om drygt 38 år. Vi inom Sverigedemokraterna är beredda att omvärdera vårt initiativ då.

För övrigt har vi aldrig hört att våra skattebetalare efterfrågat dagens omfattande kommunfullmäktige. Tvärtom ifrågasätter man snarare det stora antalet ledamöter och dess funktion.

Investeringsberedningen vill vi Sverigedemokrater slopa för att inbegripas i budgetberedningen. Investeringsberedningens existerande torde numera vara i stort sett överspelad då vår motion om upprättande av underhållsplan ska verkställas just för att få överblick och kontroll över vårt underhålls- och investeringbehov.

Förslaget ger besparing av såväl tid som ekonomi bland annat i minskat antal möten, men även för att bibehålla våra anläggningstillgångars värde.

Sverigedemokraterna kommer föreslå att samtliga fullmäktiges invalda partier ska representeras i budgetberedningen, i linje med SD:s strävan att göra vår kommun än mer demokratisk, kanske särskilt angeläget då vi i år firar 100 år med allmän rösträtt.

Politik är givande och tagande. Därför hade vi Sverigedemokrater en mild förväntan av någon form av hederlig respons, kanske till och med ett konstruktivt motförslag för att nå majoritet, men Alliansen föredrar uppenbarligen hellre att styra med oppositionens dikterade budget.

Värt att ha i åtanke, det är tack vare Sverigedemokraterna tolererat Alliansens budgetar som de passerat genom åren.

Det är i vart fall utmärkt konsumentinformation inför valåret.

Per Gustafsson, Thony Blomgren, SD Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons