Annons
Insändare

Ska någon slippa betala välfärden?

Bromans krönika om skatt på privata sjukvårdsförsäkringar (YA 29 november) är kritisk mot att Vänsterpartiet lyckats driva igenom denna skatt. Vi inom V är i stället mycket stolta över att det skett eftersom det visar att vi kämpar för en jämlik sjukvård där det är de som är sjukast som vården ska stödja och inte de som har bäst försäkringar.
Sjukvård • Publicerad 14 december 2017
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En obeskattad förmån som privat sjukförsäkring medför vad vi finner två stora problem.

För det första så innebär sådana här förmåner att de som erhåller den faktiskt undanhåller samhället skatt. Förmånen är en löneförmån vilket innebär att den anställde slipper betala skatt på en del av sin inkomst.

Annons

Då inte alla människor får motsvarande förmåner så innebär det i sin tur att vissa betalar skatt för hela sin lön och andra för del av sin lön. Det är varken rättvist eller jämlikt. V menar att i den mån liknande löneförmåner finns inom Ystads kommun så borde de omedelbart upphöra. Samtidigt inser vi att de som får förmåner av detta slag kan tycka att detta är ogint.

Den allvarliga risken är dock, som Broman själv framhåller, att det ska uppstå ett ”parallellt sjukvårdssystem som finansieras av privata pengar”. Det här blir då även ett argument mot vinster inom välfärden.

Vänstern menar att det är av stor vikt att vissa verksamheter (som till exempel skola, sjuk- och åldringsvård) enbart drivs i offentlig regi för att det inte ska uppstå skillnader i hur människor behandlas i Sverige.

Vänstern anser att genom att släppa in vinst som drivkraft i vården försvåras möjligheten att styra vården till dem med de största behoven. I stället finns faran att vårdbolagen satsar på att styra vården till de personer som är mest lönsamma att ge vård och att ge dem det på det mest lönsamma sättet (läs till exempel om svettkliniker, Dagens nyheter 30 november).

Den grundläggande principen vid fördelning av skattemedel till vården ska vara att det ska ske efter människors behov och inte efter företags möjligheter till lönsamhet.

Det talas ibland om ett sjunkande förtroende för det offentliga sjukvårdssystemet. Det är mycket allvarligt om det ligger något i det.

Det går dock inte att åtgärda utan skatteintäkter och under den senaste alliansregeringen minskade det offentligas skatteintäkter oerhört bland annat av jobbskatteavdragen.

Ett välfärdssamhälle värt namnet ger alla sina medborgare likvärdig vård och det kräver i sin tur ett offentligt sjukvårdssystem. De ökade skatteintäkterna av denna reform ska gå till hälso- och sjukvården.

Göran Brante

Mona Olsson

Vänsterpartiet Ystad

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons