GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skåne behöver bli bättre på det livslånga lärandet

Malmö universitet erbjuder en lärarutbildningen där studenterna kombinerar arbete i skolan med studier och får lön under utbildningen. Detta gör det möjligt för fler att karriärväxla. Inför hösten har över 1 000 personer sökt till de 40 platserna på utbildningen i Malmö.
Skåne • Publicerad 3 september 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Detta är ett exempel på nytänkande som möter efterfrågan både hos individer som vill byta karriär och hos kommuner som skriker efter att rekrytera lärare.

Det finns flera bristyrken i Skåne, exempelvis sjuksköterskor, läkare, systemanalytiker, slaktare, snickare, hantverkare och ingenjörer.

Ska tillväxten, produktivitet och sysselsättningen i Skåne öka så måste vi lösa kompetensbristen.

I en artikel i Dagens Industri i juli presenterades en undersökning som visar att var femte svensk funderar på att byta jobb under det närmaste året och fler än hälften kan tänka sig att byta karriär helt och skola om sig till ett bristyrke.

Lärosäten, YH-utbildningar, näringsliv och offentlig sektor behöver kroka arm i arbetet att möta behovet av det livslånga lärandet. Då kan vi stå starkare vid större varsel som drabbar enskilda orter, men också inför de möjligheter som kommer med exempelvis digitalisering, automatisering och globalisering.

Fler högskoleutbildningar på distans behövs och flexibiliteten i upplägget av kurser och program behöver bli större. Antalet studenter som antas genom reell kompetens behöver bli fler.

Skåne behöver fler YH-utbildningar. Statistik från YH-myndigheten visar att Skåne har betydligt färre YH-utbildningar, jämfört med Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Region Skåne är en stor arbetsgivare som behöver ta ett större ansvar för att säkerställa tillgången på kompetens bland annat inom sjukvård och kollektivtrafik.

Allians för Skåne arbetar för att öka produktiviteten och sysselsättningen i Skåne. I budgeten för 2020 satsar Region Skåne på att ytterligare stärka kompetensförsörjningen.

Moderaterna i Region Skåne kommer under hösten träffa bland andra utbildningsanordnare och näringsliv för att lägga grunden för en regional kraftsamling för kompetensförsörjning. Vi ska också arbeta för att Region Skåne på ett mera behovsanpassat sätt erbjuder stöd till kommunerna, exempelvis med att utveckla näringsliv och företagande.

Vi vill att fler ska få möjligheten byta karriär mitt i livet. Det skapar rörlighet och frihet för den som byter och det stärker också samhället.

Anna Jähnke (M)

Regionråd och ordförande i den Regionala utvecklingsnämnden

Kristina Bendz (M)

Kommunalråd Ystad kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.