Annons
Insändare

Socialdemokrater: Indragna turer försvårar för pendlare

I december kommer en ny tidtabell från Skånetrafiken och vi är bekymrade över beskedet att det blir indragna turer både i Ystad och Simrishamn.
Skåne • Publicerad 17 december 2021 • Uppdaterad 22 december 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Buss 577 Skillinge Borrby
Buss 577 Skillinge Borrby

Kollektivtrafiken är viktig för att vi ska kunna bo och leva i hela Skåne. I sydöstra Skåne kan avstånden vara långa till samhällsservice och aktiviteter och långt ifrån alla har möjlighet att köra bil. Här är många som pendlar både till arbete och skola och som är beroende av att bussen går.

Region Skånes budget för 2022 klubbades för någon vecka sedan och nu kommer beskedet från Skånetrafiken att det blir neddragningar i trafiken både i Ystad och Simrishamn.

Annons

I Ystad blir det minskade turer Ystad–Sjöbo och Ystad–Skurup. Skånetrafiken gör det avsevärt svårare för både de som arbetspendlar och för gymnasieelever när de tar bort både morgontur till Skurup och den sista eftermiddagsturen från Skurup till Ystad, det är inte rimligt.

I Simrishamn slutar bussen att gå mellan Borrby och Skillinge, och de boende blir helt utan kollektivtrafik. Detta drabbar både skolbarn och arbetspendlare hårt. Skånetrafiken hänvisar till att använda närtrafiken, vilket blir omöjligt för elever och arbetspendlare då den börjar gå först klockan 10.

Kollektivtrafik är ett samhällsuppdrag, det gör det möjligt för alla att ta sig till arbete, skola och fritidsaktiviteter på ett smidigt och miljövänligt sätt.

För en fortsatt hållbar utveckling är det nödvändigt att så många som möjligt ska kunna åka kollektivt. Det är därför helt fel väg att gå att dra ner ytterligare på trafiken.

Socialdemokraterna hade drygt 50 miljoner mer i sitt förslag till budget för kollektivtrafiken för att kunna påbörja återstarten av den trafik som alliansen dragit ned. Med alliansens budget får vi istället ytterligare nedskärningar, vilket direkt påverkar utvecklingen i sydöstra Skåne negativt.

Vi accepterar inte argumentet om att det är för få som reser. Trafiken måste anpassas utifrån de lokala förutsättningarna och behoven och göras attraktiv istället för att bara läggas ner om få reser. Kollektivtrafik ska inte bara finnas för de som bor i de stora orterna i Skåne.

Vi är mycket kritiska både till försämringarna i trafiken, argumenten om lågt resande och mot bristen på kommunikation. Det behövs en bättre dialog med kommunerna framöver.

Vi har inte ens fått möjligheten att diskutera dessa neddragningar och kanske hitta nya bättre lösningar. Istället tas trafiken bara bort med kort varsel utan några analyser av vilka konsekvenser det får.

Är det så här alliansen utvecklar kollektivtrafiken?

Cecilia Magnusson Svärd (S), oppositionsråd i Ystad

Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons