Annons
Insändare

Socialdemokrater: Jan Rydén våldför sig på demokratin

Svar till Jan Rydén 29 december och hans inlägg ”Oppositionen i bun är ett demokratiskt problem”
Simrishamn • Publicerad 8 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blev inget beslut om grundskolorna och organisationen i  Sankt Olof och Kivik i fullmäktige.
Det blev inget beslut om grundskolorna och organisationen i Sankt Olof och Kivik i fullmäktige.Foto: Emma Lawesson

Det är fjärde gången som den förre revisorn i Simrishamns kommun Jan Rydén inleder en attack mot socialdemokratin och oppositionen.

Den här gången går han över alla gränser och kränker inte bara oppositionen utan allt vad en sann demokrati står för.

Annons

Rakt på sak hävdar Rydén att oppositionen är ett demokratisk problem. Alltså inte politiskt, utan demokratiskt problem. Därmed sällar sig Rydén till andra herrar med samma syn på en opposition.

Listan kan göras lång, men namn som Stalin, Franco och Pinochet talar sitt tydliga språk.

Det är anmärkningsvärt att en förre detta revisor driver denna typ av renodlad partipolitik och det är lätt att förstå hur tongångarna har gått då Rydén var aktiv revisor.

Fjärran är all etik och revisionsförsäkran om att man står politiskt neutrala i sin granskning. Nu uppmanar han t.o.m sina tidigare kollegor att granska oppositionen hårt. Rydén kastar en skamfläck över sina seriöst arbetande revisionskollegor.

En opposition har lika stor demokratisk legitimitet som en majoritet. Båda är förtroendevalda och har fått sina mandat genom allmänna val, men har olika uppgifter.

Fredrik Reinfeldt (M) har på ett utmärkt sätt som statsminister uttryckt det med orden ”Opposition är avgörande för demokratin. Avsaknaden av en socialdemokratisk partiordförande i riksdagen är ett problem.”

Men Rydén vill inte ha en opposition och finns den så ska den inte få kämpa för sin politik och säga sin mening. Han kritiserar oppositionen för att vi har sagt att ”bun är underfinansierad” och för att vi har alternativa förslag.

Han hävdar också att det inte är Alliansen som beslutat om budgeten utan fullmäktige. Ett rent töntigt påstående. Tydligen får vi förklara att fullmäktige består av politiker och att Alliansen där drivit igenom sin budget.

Oppositionspolitik accepteras inte av Rydén och den lagstadgade reservationsrätten och möjligheten att ej delta i beslut fråntar han nu också beslutsfattarna och demokratin.

Ja, så talar en förre detta revisor. Det är många lagar och demokratiska principer han trampar ner och ställer sig över. Grundlag och Kommunallag är uppenbart okända begrepp!

Annons

Jan Eliasson sade; Måttet på en demokrati är oppositionens utrymme.

Med denna typ av inlägg tvingas vi med skärpa ställa frågan till revisionen i Simrishamn - delar Ni Rydéns synsätt?

Christer Grankvist (S) Lennart Månsson (S) Elsebeth Rolf (S) Karl-Erik Olsson (S)

Annons
Annons
Annons
Annons