Annons
Insändare

Socialdemokrater: Räfsan en del av ett gott åldrande

För oss socialdemokrater ska Ystads kommun vara lika med ett gott åldrande. Det är i denna kommun som det ska vara tryggt att åldras i.
Ystad • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omkring 50 personer äter lunch på Räfsan på vardagar.
Omkring 50 personer äter lunch på Räfsan på vardagar.Foto: Malin Palm

Här ska finnas ett välbefinnande och satsas på folkhälsan. Det gäller både i tätorten Ystad som landsbygden.

En viktig del i detta är att se till att det finns sociala mötesplatser för kommunens äldre. Det handlar om äldres möjligheter att leva ett liv i självständighet, delaktighet och frihet.

Annons

Forskningen är tydlig. Ensamhet, att känna sig utanför, att inte ha något att göra leder till att hälsan försämras.

För dem som är mellan 65 och 80 år är ensamhet en av de vanligaste orsakerna till försämrad livskvalité. Ensamhet anses vara en av de största orsakerna till för tidig död.

En stor amerikansk studie, som gick igenom 70 stycken hälsostudier, visar att brist på sällskap kan förkorta livslängden radikalt.

En person som är socialt isolerad löper 32 procent ökad risk att dö i förtid. För en person som upplever sig vara ensam, och detta oberoende av de faktiska omständigheterna, ökar risken med 26 procent. Det här är oberoende av personernas socioekonomiska status, ålder eller kön.

En social mötesplats kan däremot vända och förebygga detta. De är bra för människors välbefinnande och hälsa.

Räfsan i Glemmingebro är en sådan viktig social mötesplats för kommunens seniorer. Här serveras god mat som är bra för hälsan. Här träffas äldre, pratar med varandra, delar minnen, träffar nya personer som leder till att ny vänskap skapas och utvecklas.

De som är här stärker varandra på olika sätt. Bli sedd, lyssnad på, vara en del av en större gemenskap är mycket viktigt. Det bryter den skadliga ensamheten.

Vårt budskap är att Räfsan ska vara kvar. Räfsan befinner sig i en större byggnad där styret i Ystads kommun nu kan se till att det etableras verksamhet.

En del av det demokratiska arbetet som vi socialdemokrater vill öka är att det ute i våra byar etableras mer kommunal verksamhet. Det är viktigt. Med kommunal verksamhet skapas synergieffekter som ger ett stort mervärde i det goda åldrandet i vår kommun.

Vi socialdemokrater tänker arbeta mycket hårt för detta. Styret får inte schabbla bort denna möjlighet. Räfsan har en mycket större dimension än vad de fyra styrande partierna i vår kommun tror.

Annons

Nu är det dags att restaurang Räfsan får vara kvar i Glemmingebro och tillsammans med annan verksamhet vara den positiva sociala mötesplats som behövs.

Kevin Rasmussen, Karin Voltaire, Roger Jönsson, Birgitta Cestrone Nyman, Mårten Mårtensson, Kim Grahn, Socialdemokraterna kommunstyrelsen

Annons
Annons
Annons
Annons