Annons
Insändare

Socialdemokrater: Sjukvård på bolagens villkor – inte patienternas.

I YA 9 november slår den ansvarige regionpolitikern Gilbert Tribo (L) fast att det inte går att ställa krav på att en viss vård ska finnas i en viss ort. Det skulle vara ett brott och hade slutat med ett skadestånd mot leverantörerna.
Simrishamn • Publicerad 15 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Capio Närsjukhus Simrishamn.
Capio Närsjukhus Simrishamn.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Med tanke på den nedmontering som nu sker av sjukhuset i Simrishamn är det lämpligare för Tribo (L) att tala om löftesbrott och att man är

skadeståndsskyldig gentemot medborgarna i Simrishamn.

Annons

Det talas ofta om att marknadsyran tillåts härja fritt inom den så viktiga välfärdssektor och vilka följder det får. Nu ser vi ännu ett exempel på detta vad gäller sjukhuset i Simrishamn.

Det är verkligen illa om det är som Tribo (L) skriver att man inte kan ställa de krav man vill i en upphandling om sjukvård och sedan mot denna bakgrund ändå medvetet väljer att gå vidare på upphandlings- och privatiseringslinjen.

Här hade man ett rent politisk val att göra och nu ser vi vägvalet och resultatet. Kvarstår att man nu få ta det politiska ansvaret för detta sitt vägval.

Privatiseringen skulle enligt Alliansen, även då med stöd av (SD), vara den absoluta garantin för sjukhuset i Simrishamn och dess fortsatta utveckling. Har man nu helt gett upp den politiska styrningen? Man verkar sitta helt fast i upphandlingsdoktrinen som sådan och det tycks vara denna som styr istället för den politiska viljan. Nu får boende på Österlen ta sig till Skurup för att få sin vård och många blir utlämnade till regionens kollektivtrafik, vilket även detta är ett äventyr i sig.

Inte minst då man har tider att passa, och som i detta fall inbokade sjukvårdstider, vilka man påförs straffavgift för om man missar.

Kvarstår det faktum att privata bolag ska gå med vinst och har som syfte att tjäna pengar, men politiken och demokratin ska tjäna människorna.

Ett ideologiskt vägval.

Christer Grankvist (S),Pia Ingvarsson (S) och Lars Johansson (S), Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons