Annons
Insändare

Stefan Pettersson och Adrian Magnusson: Inget svar på var SD vill placera kärnkraftverken kring Ystad?

I svar på vår insändare uteblev svaret på frågan vi ställde. Var tänker Sverigedemokraterna att kärnkraftverket ska placeras – I Svarte, Nybrostrand eller i Sandskogen?
Ystad • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
cykel och gång väg i sandskogen
cykel och gång väg i sandskogenFoto: Malin Palm

Istället ägnas all uppmärksamhet om vindkraften och dimridåer sprids om dess nackdelar.

Det finns ingen framtidstro om teknikens möjligheter utan som ett välkänt märke för Sverigedemokraterna strävar man bakåt.

Annons

Vi har pekat på vindkraften men det finns såklart mycket annat som håller på att utvecklas. Solenergi och energibesparingar är två områden med stor potential. Något som man som enskild kan påverka själv. Dessutom utvecklas möjligheterna att lagra energi både i batterier och omvandla till vätgas.

Det finns många exempel på hur kostnaderna för byggandet av kärnkraftverk skenat. Det senast byggda i Finland är ett av de sämre exemplen. Kostnaden tredubblades från 30 miljarder till 100 miljarder. Det gör det till en av världens dyraste byggnader.

Istället för fyra år så blev byggtiden 18 år och då är inte tiden för förberedelser och alla beslut om tillstånd inräknade. Priset för en kilowattimme ligger över 110 öre i produktionskostnad. Uppe på det ska reinvesteringar och vinster läggas på.

De små modulära kärnkraftverken lär bli billigare men producerar bara 10–15 proccent av ett stort men det är i planeringsstadiet. Ännu är inget sådant byggt så svaret vet vi ännu inte.

SD:s företrädare anser uppenbarligen oss så okunniga att vi inte är värda ett svar men kanske är de Ystadsbor som är mer kunniga än oss värda ett besked.

Var tänker ni placera ert kärnkraftverk, är det i Svarte, Nybrostrand eller rentav i Sandskogen?

Stefan Pettersson (S)

Vice ordförande Ystad Energi

Adrian Magnusson (S)

Riksdagsledamot, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons