Annons
Insändare

Sten Axelsson Fisk: Låt vårdpersonalens röst väga tungt när ny sjukhuschef tillsätts

Thomas Perssons mystiska avgång väcker frågor om sjukvårdens ledarskap. En välfungerande sjukhuschef bör ha patienternas och vårdpersonalens bästa för ögonen. Min vädjan till sjukhusstyrelsen är att låta fackens och patientrepresentanters åsikt väga tungt när ny sjukhuschef ska tillsättas.
Ystad • Publicerad 23 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Chefen för Ystads lasarett,Thomas Persson, lämnade tidigare i veckan sin tjänst.
Chefen för Ystads lasarett,Thomas Persson, lämnade tidigare i veckan sin tjänst.Foto: Peter Hellemarck

Jag har ofta och högljutt kritiserat det politiska styret för lasarettet i Ystad och sjukvården i Skåne, men har medvetet undvikit all kritik av sjukhuschefen eftersom jag ansett att hans uppdrag varit omöjligt att lösa på ett för sjukvården bra sätt.

Självklart bär varje tjänsteman ett ansvar för den sjukvård personen accepterar att vara ansvarig för. Även om tvånget att skära ner, förlänga operationsköer, införa permanentad vårdplatsbrist och långa köer på akuten kommer från högre politiska nivåer så kan man i varje situation välja att säga ”nej, detta ställer jag inte upp på”.

Annons

Kanske var det detta som hände till slut – att Thomas Persson inte längre kunde låna sitt namn till nedskärningspolitiken på Ystads lasarett. Eller så var sjukhusstyrelsen missnöjd med det ekonomiska resultatet och tyckte att Thomas Persson skulle ha gått än hårdare fram med försämringarna av sjukvården på lasarettet i Ystad.

Sjukhusstyrelsen får ha överseende med spekulationerna – att inte förklara en så plötslig avgång lämnar öppet spelrum för just spekulationer.

Jag är rädd för att sjukhusstyrelsen nu gör på samma sätt som många andra sjukhus – siktar på rekrytering av en chef med ”hårda nypor” och drakoniska nedskärningar inom sjukvården på sitt CV.

Nästa sjukhuschef kommer att prövas hårt vad gäller var lojalitetens tyngdpunkt ligger: i verksamheten eller hos ansvariga politiker som tycks ha satt sin heder på att inte tillföra sjukvården mera resurser utan behålla ett med nationella mått mätt väldigt lågt skattetryck i Region Skåne.

Om en sjukhuschef tillträder som går än hårdare fram med nedskärningar riskerar vårdplatsbrist att öka och operations- och mottagningskapacitet att försämras av den enkla anledningen att redan hårt prövad personal kan komma att betrakta måttet som rågat.

Min förhoppning – och vädjan – till Lars Lundberg och övriga sjukhusstyrelsen är att ni istället har en transparant process där personalen på lasarettet får stor insikt i, och själva kan komma med förslag på, kandidater till posten som sjukhuschef.

När valet av sjukhuschef sedan ska göras är det av yttersta vikt att tillsättningen sker i samförstånd med fackliga representanter så att Ystads lasarett får en chef som förstår att det viktigaste för ett sjukhus är att skapa en patientsäker vård med god arbetsmiljö och att önsketänkande från politiker om att erbjuda bra vård till en undermålig budget är orealistiskt.

Sten Axelsson Fisk, ersättare regionfullmäktige för vänsterpartiet, ST-läkare lasarettet i Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons