Annons
Insändare

Sture Antonsson: Hur länge skall det palestinska folket betala nazisternas skuld?

Nazisternas utrotning av judar och romer är förmodligen det största brott historien känner. Det lämnar efter sig en ofantlig moralisk skuld som framförallt drabbar Tyskland, men även andra länder – Sverige inget undantag– där diskriminering och förföljelse av judar har förekommit. Det palestinska folket har satts att betala skulden.
Palestina • Publicerad 28 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förödelse i Gaza efter den senaste veckornas bombningar.
Förödelse i Gaza efter den senaste veckornas bombningar.Foto: Adel Hana

Väst, inklusive Sverige, har stillatigande tillåtit Israel att stjäla palestiniernas land.

I år är det 75 år sedan Al Nakba, den stora katastrofen. Då fördrevs 750 000 palestinier från den mark de odlat i många generationer av israeliska styrkor. Över 400 byar jämnades med marken eller togs över av israeler.

Annons

Den israeliska staten har nekat de fördrivna rätten att återvända. Än idag lever miljoner palestinier i flyktingläger.

Fördrivningen har, med västs goda minne, fortsatt och fortsätter än idag. Netanyahus regering har tydligt deklarerat att de tänker fortsätta bosättarpolitiken.

Västbanken är snart helt ockuperad av olagliga israeliska bosättningar. Detta gör att en tvåstatslösning i praktiken år omöjlig.

Enligt FN:s hjälporganisation, UNRWA, är 5,9 miljoner palestinier flyktingar. I 16 år har Israel blockerat Gaza som har över 2 miljoner invånare inpackade på en yta som motsvarar Göteborgs stad. Gaza har betecknats som världens största fängelse med en katastrofal humanitär situation.

Är det förvånande att palestinierna gör motstånd mot ockupationsmakten? Samtidigt som vi fördömer Hamas fruktansvärda massaker på civila israeler måste vi komma ihåg att detta inte sker i ett vacuum.

Israels svar är som vanligt ett gränslöst våld. Nu lägger man Gaza i ruiner med redan över 10 000 döda, framförallt barn. Man drar sig inte ens för att attackera sjukhus och ambulanstransporter. Kanske kommer man att driva ut 2 miljoner Gazabor i Sinaiöknen.

När FN:s generalförsamling röstade om en resolution om omedelbart eldupphör i Gaza valde vår högerregering att lägga ned sin röst, ett indirekt stöd till Israels massaker på civila palestinier.

När detta skrivs är beväpnade israeliska bosättare, under armens beskydd, i full färd med att fördriva palestinier från deras byar på Västbanken för att lägga under sig ännu mer palestinskt land.

Jag fördömer Hamas massaker på civila israeler men så länge Israel fortsätter med sin folkfördrivningspolitik kommer detta våld från båda sidor inte få något slut.

Sture Antonsson (V), Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons