Annons
Insändare

Susanne Ringskog Vagnhammar (V): Demokratin är hotad – idag precis som för 80 år sedan

Den 3 mars är det 80 år sedan redaktionen för vänsterns tidning Norrskensflamman brändes ner till grunden i ett terrorattentat. Händelsen är ett av de värsta terrordåden i svensk historia. Fem människor, varav två barn, brändes inne.
Sverige • Publicerad 3 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Norrskensflamman 1940 då fem människor brann inne efter ett attentat.
Norrskensflamman 1940 då fem människor brann inne efter ett attentat.Foto: Susanne Lindholm / TT /

Attentatet planerades av en kapten i svenska armén och av stadsfiskalen i Luleå, och det utfördes av tre uniformerade fänrikar och en värnpliktig tillsammans med en journalist på Norrbottenskuriren. Norrbottenskuriren var den lokala konkurrenten till Norrskensflamman.

Trots omfattningen av detta nidingsdåd dömdes förövarna enbart för skadegörelsen. Inte också för de mord som attentatet innebar.

Annons

I dag, 80 år senare, hedrar vi minnet av offren för terrordådet mot Norrskensflamman. Samtidigt oroas vi av att samma högerextrema krafter som låg bakom det dådet nu åter växer sig starka.

Vår demokrati är i dag hotad i grunden. Den hotas genom öppet våld som när asylförläggningar angrips, när terrordådet på Drottninggatan i Stockholm utfördes eller vid terrordådet på norska Utöya.

Men hotet uttrycks inte bara genom naket våld - vår demokrati, yttrandefrihet och föreningsfrihet är också i fara när samma idéströmningar som då åter i våra dagar försöker styra medierapportering,föreningsfrihet och till och med det konstnärliga uttrycket.

Den 3 mars 1940 försökte högerextrema krafter tysta en tydlig vänsterröst. Vi lät oss inte tystas då. Vi låter oss inte tystas nu.

Vi hedrar minnet av offren för attentatet mot Norrskensflamman 1940 genom att fortsätta stå upp för demokratin och genom att agera mot rasism och fascism.

För Vänsterpartiet i Simrishamn

Susanne Ringskog Vagnhammar

Annons
Annons
Annons
Annons