Annons
Insändare

Sven-Åke Strandberg: Handlingskraft är inte att hafsa igenom beslut utan analys

I en insändare till YA 28 mars om Nils Holgerssons utbildningscentrum i Skurup kunde vi läsa att Johan Bolinder, moderat kommunstyrelseordförande, beklagar sig över att oppositionen bromsar beslutet om att lämna ut skolan på entreprenad genom sin återremiss, han vill ha tempo i handläggningen.
Skurup • Publicerad 3 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kosläpp på Nils Holgersson-gymnasiet. Årets största händelse i Skurup ,
Kosläpp på Nils Holgersson-gymnasiet. Årets största händelse i Skurup ,Foto: Mårten Svemark

Visst, det inget fel i att ha tempo i handläggningen, men då ska också ärendena vara ordentligt beredda med i detta fallet en utredning som kommunfullmäktige beslutat att förvaltningen skulle göra, samt konsekvensanalys exempelvis för och nackdelar för kommunen om man lämnar i från sig huvudmannaskapet för skolan.

Vi politiker är satta att förvalta kommunens tillgångar och verksamheter och det kräver ordentlig belysning av ärende som påverkar det vi förvaltar om man ska göra förändringar i verksamheterna som i gymnasiets huvudmannaskap, innan man går till beslut om förändringen.

Annons

Det är inte att ses som handlingskraftigt att hasta igenom beslut som Johan Bolinder ofta tycks vilja. Handlingskraftigt är något helt annat och det vill jag inte lära ut till Johan Bolinder, det får han lära sig själv.

När det gäller Nils Holgerssons utbildningscenter handlar det om en fungerande skola med mycket personal och många elever. Hu r de påverkas av en förändring måste man också ta hänsyn till. Det ska bli bra för alla och det är vårt gemensamma ansvar att se till att det blir så och det får ta den tid det tar.

Det ansvaret tog vi på oss när vi lämnade gymnasieförbundet och beslutade att driva skolan i kommunal regi, vilket jag redan då vände mig emot.

Avslutningsvis , jag är inte emot att lämna över huvudmannaskapet till annan part, men då ska det vara genomtänkt och bli bra för alla. Det tror jag faktiskt Johan Bolinder håller med om. Det kan bara Johan Bolinder själv svara på.

Sven-Åke Strandberg, Kommunens väl, Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons