GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Debatt: Förbjud A-traktorer i rusningstrafik

Sveriges regering kommer att ge Transportstyrelsen i uppdrag att se över regelverket för A-traktorer, så kallade epa-traktorer. Dels för att få trafiksäkrare fordon men också hastigheten nu 30 kilometer i timmen.
Skåne • Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 25 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
A-traktorer hndrar trafiken på vägar det r tillåtet med 80 eller 100 kilometer i timmen och det är ont om möjligheter till omkörningar, konstaterar Sven Erik Eriksson.
A-traktorer hndrar trafiken på vägar det r tillåtet med 80 eller 100 kilometer i timmen och det är ont om möjligheter till omkörningar, konstaterar Sven Erik Eriksson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett förslag är att öka hastigheten till 45 kilometer i timmen som mopedbilar får köra. Men detta tror jag inte räcker för att få bort störningar och köer på vägarna.

Jag har själv upplevt dessa störningar på väg 11 från Sjöbo mot Lund och även på väg 19 från Tomelilla mot Ystad.

PÅ väg 11 är hastigheten 100 kilometer i timmen och då blir det omedelbart långa köer bakom en A-traktor som kör i 30 och det inte är möjligt att köra om. Likadant är det på väg 19 frånTomelilla mot Ystad där hastigheten är 80 kilometer i timmen. Väg 19 är backig och kurvig, och det är svårt att köra om.

Ett förslag som inte har tagits upp är att förbjuda A-traktorer under den mest trafikintensiva tiden på dygnet. till exempel klockan 6–9 och klockan 15–18 på dessa vägar.

A-traktorer får finna andra vägar att köra på under dessa tider på dygnet.

Sven Erik Eriksson, Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.