Annons
Insändare

Sven Olof Andersson Hederoth: Sverige borde spela roll i ett utvidgat europeiskt samarbete

I takt med att det europeiska samarbetet blir allt intensivare, blir också valet till Europaparlamentet desto viktigare. Den europeiska verkligheten har förändrats på ett mycket negativt sätt de senaste två åren, i och med Rysslands alltmer aggressiva beteende.
Europa • Publicerad 28 maj 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bara om vi håller samman kan vi avvärja ett utvidgat krig. Därför är också den kanske allra viktigaste uppgiften för EU att stödja Ukrainas kamp för att behålla sin frihet och sitt oberoende.

Resultatet av det kommande presidentvalet i USA kan komma att bryta upp den hittillsvarande säkerhetsordningen, och gör det europeiska samarbetet än mer viktigt.

Annons

En överstatlig polismyndighet måste införas. Den alltmer utbredda gängkriminaliteten, den ekonomiska kriminaliteten, narkotikahandeln och terrorism måste tacklas inom EU. Det duger inte längre att betrakta dessa företeelser som en fråga för de enskilda länderna. De kriminella agerar helt gränsöverskridande numera.

Miljö och klimat har stor uppmärksamhet i Europa idag. Det finns många lokala miljöproblem men en gemensam syn gynnar alla. Inte minst kan det stärka EU:s medlemmar när det handlar om att sätta press på länder med långt större problem och utmaningar än de vi upplever inom EU.

Sverige ska införa Euron. Varför någon fortfarande vill ha kvar den svenska kronan är ett mysterium. För vart år som går blir den genomsnittlige svensken lite fattigare. Det räcker att besöka Köpenhamn för att inse detta.

Gamla sanningar om att en svag krona skulle gynna svensk exportindustri gäller inte längre i en alltmer globaliserad ekonomi. Införandet av Euron i Sverige är förvisso inte en fråga för EU-parlamentet i första hand utan för den svenska Riksdagen men förtjänar ändå att uppmärksammas.

Den som känner frustration över småsaker som sugrörsförbud, iPhonekontakter och liknande uppmanar jag att lyfta blicken och koncentrera er på den stora bilden. Det vi försvarar genom ett ökat EU-samarbete är grundläggande liberala och europeiska värden.

Det handlar om frihet, demokrati, välstånd och trygghet. Vi vill leva i samhällen som försvarar vår rätt att uttrycka våra åsikter, vår rätt att röra oss frihet, rätten till privat ägande och rätt att själva välja de som företräder oss i lagstiftande församlingar, lokalt, regionalt, nationellt och numera även i Europa. Var stolt över att vara svensk och europé. Få länder i världen kan konkurrera med Europa i fråga om livskvalitet.

Liberalerna står för ett utökat europeiskt samarbete, där Sverige ska spela en viktig roll. Sverige är en del av Europa, Europa är en del av Sverige.

Sven Olof Andersson Hederoth, Liberalerna Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons