Annons
Insändare

Sverigedemokrater: Löjlig retorik om kärnkraftverk kring Ystad

Vilka reaktioner vår insändare 23 februari ”Vi är garanten för att framtidens kraftsystem ska ge en säker energi, vara stibila och planerbara” väckte angående att säkra upp vår kraftproduktion. Som till exempel Stefan Petterssons och Adrian Magnussons inlägg ”Tänker SD placera kärnkraftverk i Nybrostrand, i Svarte eller i Sandskogen?” 5 mars.
Ystad • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
cykel och gång väg i sandskogen
cykel och gång väg i sandskogenFoto: Malin Palm

Vår insändare baserades på fakta främst från Svenska kraftnät. Att framstående politiker kunde komma med alternativ fakta och halvsanningar som bara gynnar fanatiker, gör ingen bra bild av politiken idag.

Debatten har totalt spårat ur gällande detta ämne. Här råder egna tyckande och känslor. Det har vi inte råd med när vi ska se till vår framtida kraftproduktion. Sluta härmed att lura våra medborgare.

Annons

Vi ser närmare på Adrian Magnussons och Stefan Petterssons påstående att kärnkraften. Som vi egentligen samlat lägger in under kraftkällor som är planerbara, stabila, säkra och med rotationsenergi.

Här gäller detta alltså inte endast specifikt kärnkraften som de flesta tror och benämner. Ni påstår att vi strävar bakåt med att använda dessa kraftkällor som benämns. Nu blir man verkligen rädd för er okunskap. Ni vill alltså inte satsa på detta utan strävar enbart efter väderbaserade kraftkällor, inklusive havsbaserad vindkraft som är rena motsatsen. Rädda oss ifrån detta!

Ni kommer in på utbyggnadstakten av kärnkraft vs vindkraft. Denna process vill vi säga är tidsmässigt ungefär likartad.

Det tar cirka tio år för båda kraftsystemen, men det gäller att sätta ner foten nu, och börja ge förutsättningar för utbyggnaden.

Lyckligtvis fick vi en majoritet i riksdagen som nu kan sätta i gång tillståndsprocesser och vad som krävs för att få en planerbar och stabil kraftproduktion i kärnkraften under överskådlig tid. Men denna process får inte stanna upp.

Ni nämner något om arbetstillfällen i Ystad. Det kan bli några under en tid. Men detta är spekulativt och frågan är vad kommunen får för fördel av detta? Det presenterades inte.

I och med Stefan Pettersson skriver under med Ystads energi, i egenskap av det mandatet och som juridisk person i bolaget, så talar han för bolaget i detta fall. Det är långt ifrån lämpligt att försöka sprida något i ett bolags namn och dessutom så stämmer det inte överens med bolagets affärsplan.

Adrian Magnusson och Stefan Pettersson avslutar med något så löjligt som att vi vill ha små modulära reaktorer (SMR) i Ystad, vid kustnära platser. Ingenstans nämndes detta och det är deras vanliga retorik, att påtala något som inte har sagts och försöka förlöjliga motståndaren. Undra vem som görs sig löjlig här. Dessa SMR är faktiskt inte beroende av kustnära läge.

För SD Ystad: Jan-Åke Isaksson, Marck Hansen, Paul Svensson, Göran Björk, Krister Nilsson, Fredrik Wejerhag

Annons
Annons
Annons
Annons