Annons
Insändare

Sverigedemokrater: Vårt samarbete med treklövern gör skillnad för utsatta flickor i Skåne

Sverigedemokraterna inträde som budgetpartner till den styrande borgerliga treklövern i Region Skåne gör nu skillnad för utsatta flickor i Skåne. Under 2024 ska regionen på allvar ta tag i den hedersproblematik som utgör en livsfarlig verklighet för många av våra invånare. Sverigedemokraternas målsättning på sikt är att varje skånsk vårdenhet ska ha god kompetens i att upptäcka och agera mot hedersförtryck.
Skåne • Publicerad 24 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tjej/kvinna som utsatts för hedersförtryck av sina föräldrar och som nu lever under skyddad identitet.
Tjej/kvinna som utsatts för hedersförtryck av sina föräldrar och som nu lever under skyddad identitet.Foto: Pontus Lundahl/TT

“Hedersrelaterat våld och förtryck uppstår för att skydda eller återupprätta en familjs eller en större släkts heder och sociala anseende”. Det sanktioneras av ett kollektiv och utövas ofta av flera personer. De utsattas familjemedlemmar eller närstående spelar i regel en avgörande roll”

Detta citat från Socialstyrelsen betonar att hedersrelaterat våld och förtryck kan ha många uttryck. Utmärkande är bland annat könsstympning, tvångsgifte, barnäktenskap samt oskuldskontroller men det kan även handla om att en individ förs utomlands för “uppfostran” samt i syfte att bli bortgifta.

Annons

Sedan lagförändringarna gällande utreseförbud och barnäktenskapsbrott har enligt en genomgång av SVT endast 28 flickor fått utreseförbud, vilket indikerar att lagarna endast berört toppen av isberget. När tusentals unga flickor lever med risken av att bli bortgifta mot sin vilja, är 28 stoppade fall ett misslyckande. Det finns även siffror som visar att minst 170 barn fördes ut ur Sverige under 2019, denna siffra bör dock räknas lågt då det alltid finns mörkertal.

Socialstyrelsen kartläggning från 2015 visar att närmare 40 000 kvinnor och flickor befinner sig i Sverige och har tvingats genomgå ingrepp i sina underliv. 2023 släppte Socialstyrelsen ytterligare en rapport där dystra siffror visar på att man nu tror att det rör sig om 68 000 flickor och kvinnor som kan ha varit utsatta för könsstympning innan de kom till Sverige och att 13 000 - 23 000 flickor boende i Sverige riskerar att utsättas för könsstympning. Detta trots att Sverige i över 30 år haft förbud mot könsstympning.

Dessa nya siffror som visar på en ökning av antalet kvinnor och flickor som blivit könsstympade, bör också påvisa det antal flickor och kvinnor som riskerar att utsättas för dessa övergrepp ökar. Därför är det extra viktigt att vi lyckats driva igenom den politik som vi hela tiden stått för, det vill säga att inte en enda flicka eller kvinna ska utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

Det behövs dock ett gediget kunskapsarbete i frågan. De kommande utbildningsinsatser som kommer att ske i Region Skåne för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort steg på vägen i denna riktning. Vi menar att hela sjukvården ska ha kompetens inom området för att tidigt upptäcka, hjälpa och motverka detta.

Tillsammans med de nya lagförslag som just nu ligger på bordet som bland annat inkluderar förbud mot oskuldskontroller som en del i att säkra den enskilda individens integritet visar vi på riktigt att detta fruktansvärda våld och förtryck ska med alla medel stävjas.

Vi behöver nu fortsätta jobba tillsammans i frågan och gränsöverskridande mellan stat, region och kommun. Det är dags att stoppa hedersförtrycket och det kan vi bara göra tillsammans.

Alla flickor har nämligen rätt till en barndom och ett eget liv i frihet och vi i Sverigedemokraterna kan konstatera att det hårda arbete som bedrivits nu ger riktigt resultat, men också att vi kommer fortsätta kämpa för varje flicka och kvinna.

Niclas Nilsson, Marlen Ottesen och Paul Svensson

Regionråd för Sverigedemokraterna i Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons