Annons
Insändare

Sverigedemokrater: Vi har inget ansvar för gamla avtal

Medan Sverigedemokraterna arbetar för fullt med att stärka Ystads lasarett under väldigt tuffa tider verkar Socialdemokraterna mest vara intresserade av att skriva lögnaktiga insändare och slå in öppna dörrar i sjukhusets styrelse. )Svar på Birgitta Cestrone Nymans inlägg ”SD är medskyldigt till underfinansieringen av Ystads lasarett” i YA 9 mars.)
Skåne • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.
Personalflykt och andra problem förärras på Ystads lasarett.Foto: Peter Hellemarck

Sedan en kort tid tillbaka samarbetar Sverigedemokraterma med den styrande Treklövern i Region Skåne. Till skillnad från Socialdemokraterna har vi aldrig styrt Region Skåne. Vi bär således inget ansvar för gamla avtal med privata vårdgivare så som Socialdemokraterna påstår.

Just nu utreds hur vårdpersonalen på Ystads lasarett, och övriga sjukhus i Skåne, ska kompenseras för obekväm arbetstid. För detta ansvarar Region Skånes personalnämnd som är den nämnd som sköter sådana spörsmål.

Annons

Trots vetskap om detta valde Socialdemokraterna att lägga förslag om personalens kompensationer i Ystads sjukhusstyrelse.

När någon lägger förslag om något som redan finns brukar man i regel varken bifalla eller avslå förslaget, utan besluta att förslaget ska anses vara besvarat. Exakt detta har nu skett och sossarna manipulerar sanningen när de säger att deras förslag är avslaget.

Till saken hör att Socialdemokraterna inte ens hade något förslag om hur deras politik skulle finansieras. Vi har noterat en tilltagande tendens i regionpolitiken att sossarna bedriver sjukvårdspolitik med låtsaspengar. Det är förstås ett sätt att försöka lura invånarna att rösta rött nästa gång. Vi vet att Ystadsborna inte går på så billiga knep.

Vidare är det värt att påpeka att en stor del av det förväntade underskottet på lasarettet beror på det svårlösta beroendet av inhyrd personal. För att komma till rätta med det problemet lade den styrande treklövern och Sverigedemokraterna fram ett förslag att inte förlänga förvaltningschefens mandat att direktupphandla hyrpersonal.

Det är ett bra sätt att börja arbeta för en budget i balans utan att rucka ett dugg på vårdkvalitén. Socialdemokraterna visade sig vara för att de dyra direktupphandlingarna skulle fortsätta och således att de privata vårdbolagen ska få fortsätta skära guld med täljkniv. Deras ständiga snack om att stoppa vinster i välfärden visade sig vara just det, bara snack.

Fortsatt nämner Birgitta Cestrone Nyman (S) att budgetunderskottet på lasarettet motsvarar 300 undersköterskor eller 250 sjuksköterskor. Även detta är ett lögnaktigt knep för att försöka sätta bilden av att antalet anställda på lasarettet skulle kunna vara hundratals fler om bara sossarna fick bestämma.

Låt oss därför avsluta med en konstruktiv uppmaning till Birgitta Cestrone Nyman. Visa oss de 300 undersköterskorna som skulle kunna ta anställning på lasarettet. Visa oss de 250 arbetslösa sjuksköterskorna på Österlen som står redo att rycka in när vi kallar.

Vi lovar att göra vårt yttersta för att dessa människor ska förstärka vården. Att förstärka vården i Ystad är nämligen det vi är fokuserade på.

I och med detta svar så avslutar vi debatten i media och fokuserar istället på att leverera konstruktiva förslag för en bättre vård i Skåne.

Niclas Nilsson (SD), gruppledare och regionråd

Annons

Marlen Ottesen(SD), vice gruppledare och regionråd

Paul Svensson (SD), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons