Annons
Insändare

Thomas Klementsson: Att beskriva Österlen som en ”laglös amerikansk militärbas” är sann desinformation

Gudrun Schyman är orolig för att bli granne med en ”USA- bas”(YA 16 mars). Denna USA-bas ska placeras på Ravlunda. Gudrun Schyman verkar se en total amerikansk ockupation av det vackra Österlen. Hur fel kan det vara. Bara att tala om ”bas” ger en märklig bild och tanken far iväg till de amerikanska baserna i Tyskland. Hur galet låter inte det.
Österlen • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Idylliska Österlen – snart även plats  för en USA-bas, menar Gudrun Schyman. Här en drönarebild över golfbanan Lilla Vik och samhället Vik.
Idylliska Österlen – snart även plats för en USA-bas, menar Gudrun Schyman. Här en drönarebild över golfbanan Lilla Vik och samhället Vik.

Det kanske är så att vi i en orolig tid ska vara tacksamma att USA och andra Nato- allierade kan utnyttja våra övningsområden. Att vara i efterhand har aldrig varit en framgångssaga. Det finns många historiska exempel på det.

Då det gäller vad man får och inte får göra enligt detta bilaterala avtal är det precis som i andra internationell samarbeten, det vill säga det styrs av regler och bestämmelser. Militärt, ekonomiskt, politiskt och diplomatiskt. Så har det varit då Sverige deltagit i alla internationella insatser. Allt från FN- till EU-insatser.

Annons

Formatet kallas MOU (Memorandum of Understanding) och reglerar allt – precis som i DCA avtalet – från skatter och avgifter till juridiska sakfrågor. Alltså inget nytt eller anmärkningsvärt.

Att tro att Österlen skulle bli en laglös amerikansk militärbas som lik en ockupant gör som man vill är sann desinformation.

Istället för att oroa Österlenborna bör man ställa sig frågan varför? Egentligen ställer även Gudrun Schyman den frågan. Nämligen .”Vilket säkerhetspolitiskt läge” gäller?

Man måste då höja på ögonbrynen och bara fråga sig, är inte detta uppenbart. Följer inte Gudrun Schyman utvecklingen i Europa? Drar inte Gudrun Schyman några slutsatser efter Putins tal i München 2007, kriget i Georgien 2008, invasionen av Krim 2014 och nu Ukraina eller Putins aggressiva retorik? Ser inte Gudrun Schyman Putins långsiktiga mål som nu senast riktades mot Moldavien?

Jag förvånas över att Gudrun Schyman och många fler ”fredsälskare” har blivit Putins megafon och delar frikostigt hans retoriskt. Jag tror i detta sammanhang att Österlenborna som är grannar med Ravlunda kan acceptera att man solidariskt hjälps åt med övningar i olika former.

I Kaliningrad – den ryska enklaven med kortare avstånd än till Stockholm – finns redan nu ryska kärnvapen som Kreml är beredd att utnyttja.

Här borde Österlenborna vara mer oroade än om USA utnyttjar Ravlunda skjutfält för att stödja vår och andras frihet och suveränitet. När får vi se en demonstration mot dessa kärnvapen eller ett informationsmöte? Var tog Fredsrörelsen vägen?

Den 22 mars inbjuds alla till en informationskväll med Gudrun Schyman, Svenska Freds med flera. Där kommer man att diskutera DCA, Nato etcetera. Mycket bra – om – och jag betonar – om – informationen blir objektiv och saklig. Säkerhetspolitik bygger inte på tyckande och dålig analys.

Jag tror att en utgångspunkt borde vara - orsak och verkan. Varför har detta avtal uppkommit och vad är syftet. Inte är det för att oroa grannar på Österlen som bor nära Ravlunda eller svenska folket utan det är en pusselbit i ett säkerhetspolitiskt osäkert läge med ett krig i Europa och en despot som har stormaktsdrömmar.

Gudrun Schyman ska dock ha en eloge genom att på ett bra sätt hänvisa till olika dokument för att få kunskap om DCA-avtalet men det gäller att dra rätt slutsatser.

Annons

Jag kan också rekommendera Natos hemsida som kan ge en fingervisning om Natos bakgrund och syfte. Värdefull läsning.

Thomas Klementsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons