Annons
Insändare

Thomas Klementsson: Därför ska Dragontavlan stanna i Ystad

De olika turerna om den numer riksbekanta dragontavlan verkar aldrig ta slut. Nyss kunde man läsa i YA det senaste, säkert inte det sista, att den skulle sättas upp på Bogesunds slott utanför Waxholm.
Ystad • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utflyttning av militärmuseet Skå nska dragoner rida till bad
Utflyttning av militärmuseet Skå nska dragoner rida till badFoto: Mark Nordvall Hanlon

Denna tavla tillhör Ystad och ska så förbli. Och varför skriver jag då så. Jo, historien om hur den hamnade i Ystad är följande och finns belagt.

En vårdag 1951 gästades dåvarande ryttmästern vid regementet, Eugen Flygare med hustru Vera av sina danska vänner Wibergs.

Annons

Vera Flygare visade då ett färglagt dansktillverkat vykort över dragontavlan. Eugen Flygare frågade då Wiberg om inte han med sida goda förbindelser inom danska boktryckerivärlden skulle kunna skaffa ett antal av korten.

Efter en stund frågade Wiberg, ” vill ni inte ha själva tavlan till ert regementsmuseum, om jag kan skaffa fram den?”. Svaret blev jakande och efter ett par dagar ringde Wiberg och meddelade att han köpt tavlan.

Så kom tavlan till Ystad och har sedan dess varit en attraktion för staden. Och låt den så förbli. Att som politiker och tjänsteperson låta tavlan lämna sitt ursprung vore en skamlös gärning.

Thomas Klementsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons