Annons
Insändare

Thomas Klementsson: Vem tror att Putins gräns går vid Ukraina?

Andreas Rosenberg ställer än en gång en retorisk fråga i sitt inlägg 29 maj ”Den ryskas geopolitiska intresseområdet är en realitet” som han förväntar sig att vi ska svara på, nämligen ”var går er gräns”. Än en gång fel ställd fråga till fel publik. Frågan ska ställas till ukrainarna och inte till några som inte drabbas av krigets fasor och umbäranden.
Europa • Publicerad 5 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Verklighet. Med ojämna mellanrum skickar ryssarna missiler mot Charkiv.
Verklighet. Med ojämna mellanrum skickar ryssarna missiler mot Charkiv.Foto: Alex Voronov

Att sitta på parkett som Andreas Rosenberg med flera och ha synpunkter på hur ett land ska förhålla sig som har kränkts och attackerats av en grannstat är minst sagt upprörande.

Om Andreas Rosenbergs världsbild är att Ukraina ”tveklöst ingår i det ryska intresseområdet” blir jag oroad. Vad är Andreas Rosenbergs acceptans av nästa grova anfall av Putin och hans gäng? Estland, Finland eller Georgien? Var tar det ryska intresseområdet slut? Ge oss, Andreas Rosenberg, gärna den bilden.

Annons

Är det Putins förvanskade historiebeskrivning som framförts av Kristian Gerner som Andreas Rosenberg refererar till? Ska Ryssland diktera vad andra länder ska tycka och tänka? Det är i vart fall inte min ideologi.

Ett signifikant argument från Putins megafonerna är att kärnvapen kommer att placeras i Sverige, och nu i Andreas Rosenbergs insändare även i Ukraina.

Jag kan, med viss insikt, bara konstatera att det finns inget strategiskt värde att placera i de länder som åsyftas. Dessa vapen har sina baser långt ute på Atlanten eller på andra kontinenter - gäller även Ryska Federationen och världshaven – så att placera dem i Sverige eller Ukraina skulle vara helt kontraproduktivt.

Jag vill med det bestämdaste avfärda talet om att det råder någon form av ”naiv krigsromantik. Det finns ingen romantik i krig med ond bråd död och elände som ett krig åstadkommer.

Verkligheten visar detta med all tydlighet och skulle det finnas en mirakelmedicin för fred skulle den välkomnas.

Nu är inte världen så utan den styrs av människor som har olika agendor och idéer. Den tyske historikern och teoretikern Clausewitz menade att ” kriget är blott en fortsättning på politiken med andra medel”. Och det är precis det som gäller i Ukraina.

Putin har sin agenda och sin vilja och det ligger i det ”ryska geopolitiska intresseområdet”. Så där har faktiskt Andreas Rosenberg rätt. Men ska vi acceptera det?

Fred och frihet har ett pris och det vet man i Ukraina. Jag skulle gärna vilja veta vad Andreas Rosenbergs är beredd att betala för vår fred, frihet, solidaritet och välmående? Vill han sälja den därför att Sverige ligger i det ”ryska intresseområdet”?

Thomas Klementsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons