GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Thomas Leandersson: Onödiga pengar på ett redan för trångt torg

Efter ännu ett debacle med kattalåda och öststatsinspirerade sittkuddar på vårt torg hade man väntat sig en viss återhållsamhet med miljonerna, men icke.
Tomelilla • Publicerad 26 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skiss på hur Torget kommer att bli när allt blir färdigt. Med en cykelbana som sträcker sig längs med hela Centralgatan och sedan korsar Torget mitt på – och med mer grönska än i dag.
En skiss på hur Torget kommer att bli när allt blir färdigt. Med en cykelbana som sträcker sig längs med hela Centralgatan och sedan korsar Torget mitt på – och med mer grönska än i dag.
Foto: Tomelilla kommun

Med en trygghetsvandring i ryggen där merparten enligt ryktet bestod av tjänstemän och politiker tar man nya tag.

Att den dåliga belysningen på centrums gator och torg bör förbättras är en självklarhet för oss infödingar som efter mörkrets inbrott färdas i kommunens huvudort.

Finns det ett behov av en scen? Den eller de få gånger årligen det behövs, brukar en av åkarna välvilligt ställa upp med ett släp. Placeringen vid Artemis synes dessutom estetiskt oriktigt.

Att man dessutom på en av bilderna visar att ett så kallat segel med pålar är tänkt ovanför scenen i skulpturens omedelbara närhet visar på ett ytterst dåligt omdöme.

Torget idag är rätt vackert. De stora träkaren med med vackra blommor som avskiljare är lätt flyttbara med en lastare om ett större arrangemang skulle ske på torget.

I donationsbrevet 1januari 1881 för torget uttalar Lars Persson på Nybo att marken "med everderligen ego ska användas som salutorg".

Ett torg betyder öppen plats där folk sedan urminnes tider träffats av olika anledningar bland annat för att torgföra sina varor. Redan idag är det trångt på torget om några få torgare skulle hitta hit.

För rätt många år sedan fälldes ett av de tre träden i östra delen av torget, och varför har inte något nytt planterats ännu?

De små träd som kantar torget för en tynande tillvaro, så varför inte gräva upp stenen omkring träden och därmed ge dem möjlighet till näring och kanske lite ny jord därtill.

Att ytterligare plantera fler träd på torget skulle enligt min mening helt förta tanken den torgbild med det trekantiga torget som funnits mer än 150 år.

En cykelled på en redan trång starkt trafikerade Centralgatan där alla med sina inköp först måste korsa cykelleden, sedan gatan för att nå sina parkerade bilar, parkerade på fel sida i körriktningen verkar rätt rörigt.

Att parkeringarna inte skulle minska ytterligare är en utopi då det finns utfart och lastbrygga vid biblioteket.

Läser man sen transportstyrelsen beslut att en cykelbana slutar där torgytan tar vid så behövs inga ingrepp på torgytan – man kan spara pengar.

Det har i pressen omtalats att det pågår arbete med en ny detaljplan för torgets norra sida – varför inte invänta detta förslag för att sen få ett något mer genomtänkt enhetligt beslut över centrum.

Nu börjar det åter grönska i trottoarkanterna och i planteringarna. I den lilla planteringen på triangeln lyser inte bara fjorårets ogräs utan tyvärr även förrförra årets ogräs.

Använd pengarna till till att hålla våra grönområden, trottoarer och lekplatser i ordning. Dessa är skyltfönstret utåt hur vi välkomnar våra besökande och framtida boenden till vår kommun.

Thomas Leandersson, Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.