GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tomelillamoderater: Privata aktörer ger nöjda brukare

I Ystad allehanda 24 augusti fortsätter Socialdemokraterna att kritisera äldreboendet och att kommunen ska återta driften från privat aktör.
Tomelilla • Publicerad 26 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomelilla kommun har delar av äldreomsorgen på entreprenad, något som LO och S vill ändra på.
Tomelilla kommun har delar av äldreomsorgen på entreprenad, något som LO och S vill ändra på.
Foto: Mark Hanlon

Anledningen tycks helt vila på ideologisk övertygelse. Och visst, i detta land får man tycka vad man vill.

Men som politiker måste man förhålla sig till fakta. Brukarundersökningen 2019 visar att de boende där privat aktör sköter verksamheten, generellt är mer nöjda än de som är kvar i kommunal regi. Detta faktum försöker man vifta bort genom att kritisera hur de genomförs och att det sällan är de boende själva som svarar.

Men rimligen är det samma förutsättningar för undersökningen i båda verksamhetsformerna så det kan inte förklara varför de boende med privat aktör är nöjdare.

Kommunerna har det yttersta ansvaret för att äldre får den vård och omsorg som de har beviljats oavsett vem som sköter driften. Kommunernas uppföljningar är avgörande för att säkerställa att de äldre får en god vård och omsorg.

Av Socialstyrelsens analyser framgår att det finns andra faktorer än regiform som är viktiga.

Äldre som bor på små enheter är mer nöjda än äldre som bor på stora enheter. Chefer på små enheter har större möjligheter att utöva ett aktivt ledarskap. På de små enheterna kände cheferna de äldre och visste vilka behov de hade. Därmed kunde de lättare handleda sina anställda så att de äldres behov tillgodosågs.

På de stora enheterna hade cheferna tvingats prioritera bort dessa arbetsuppgifter.

Socialstyrelsen har även sett indikationer på att andelen anställda med en lämplig grundutbildning kan ha betydelse för de äldres uppfattning om insatserna.

Socialstyrelsen konstaterar vidare att det inte finns entydiga kvalitetsskillnader utifrån regiform och att studier om entreprenadmodellen visar att kommunernas kvalitetsmedvetande kan öka vid konkurrensutsättning.

Vi menar att ett ökat kvalitetsmedvetande i kommunen spiller över på de verksamheter som bedrivs i egen regi.

Marianne Åkerblad (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden

Bertil Fredlund (M)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.