Annons
Insändare

Torbjörn Redlén: Förtjänar vi politiker som bagatelliserar att 200 miljoner skattepengar slösats bort?

Vår lokala tidning Ystads Allehanda och nu även riksmedia har den senaste tiden varit fylld med rubriker kring muthärvan och larmskandalen i Ystad kommun.
Ystad • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
dsf
dsf

Det som i inledningen verkade vara en leverantörs skickliga avtalskonstruktion och den högst oprofessionella kommunala inköpsenhetens orsak har växt till en mut- och korruptionsskandal. Hur hamnade kommunen här och när började det?

I mitt bakhuvud fanns det minnen av att allt lät bekant. Med lite sökande fann jag rubriker från början av 2017 där dåvarande kommunalråd Kent Mårtensson ojade sig över att larmkostnaderna på 30 miljoner per år var lika höga som kulturbudgeten. Då hade kostnaderna hunnit öka från 15 miljoner kronor år 2011 till ovan nämnda summa.

Annons

Detta ojade han sig över även i slutet av året utan något synligt resultat.

Året efter vann de borgerliga partierna makten och nygammalt kommunalråd blev Kristina Bendz. Åren går utan någon som helst handling hos ansvariga politiker.

I slutet av 2021 konstaterar kommunalrådet det som var känt fyra år tidigare att larmkostnaderna är för höga. Då har de ökat till 40 miljoner per år. Som jämförelse hade Trelleborgs kommun kostnader på drygt 2 miljoner kronor.

En återigen ny kommunchef konstaterar det som alla redan vet att något är fel. Även den kommunchefen får snart sparken av politikerna. Ingen av oss skattebetalare vet fortfarande orsaken.

Nu sitter vi här år 2024, hela sju år efter den första politiska reaktionen och fortsatt betalar minst 30-35 miljoner kronor per år för mycket för larm till kommunens fastigheter. Med lite huvudräkning blir det bara på de senaste sju åren lågt räknat 200 miljoner som politiker och tjänstemän slösat med våra skattepengar.

Förtjänar vi verkligen politiker som bagatelliserar en sådan fråga i så många år och samtidigt skär ner på nödvändig verksamhet som skola och äldreomsorg!?

Torbjörn Redlén

Annons
Annons
Annons
Annons