Annons
Insändare

Torbjörn Sjunneson: Har Ystad kommun glömt bort Everlövs torg?

Nej, rubriken är fel formulerad, Ystad kommun har glömt bort Everlövs torg.
Ystad • Publicerad 12 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ogräset frodas längs gångvägen på Everlövs torg på regementsområdet.
Ogräset frodas längs gångvägen på Everlövs torg på regementsområdet.Foto: Mark Nordvall Hanlon

När det gamla kanslihuset blev bostäder den 15 oktober förra året var vi många som såg torget som en vacker vy.

Vi skulle komma att bli grymt besvikna. Idag växer ogräset högt och häckarna är oklippta.

Annons

Parkeringsplatserna som är avsedda för två bilar går bara att utnyttja för en i de flesta fall på grund av just de oklippta häckarna, dessutom växer det vildskott i häckarna. Mellan två p-platser är en gräsyta med oklippt gräs.

Men den största oskönheten är den gång som går mellan Björnstjernegatan och den gamla kasernbyggnaden. Denna gång skärmas av med klotformade stenar och det som en gång var avsett till blomlådor.

Både mellan stenarna och i blomlådorna växer ogräset högt och mellan vissa ligger hundratals cigarettfimpar, inge trevlig syn. Mellan två av dessa blomlådor finns bänkar som i ett fall är obrukbar då den är trasig.

Många mornar är grusplanen beströdd av hamburgerembalage som fordonsburna ungdomar lämnat kvar på marken, ingen kommer och rensar upp dessa utan de blåser ofta in på intilliggande fastigheter såsom Bostadsrättsföreningen Överstens mark.

Grusplanen användes till buskörning så grusen ryker och vintertid sladdas det för fullt på helgerna. Vi får hoppas att buset som hållit till vid Sibylla inte flyttar till Everlövs torg.

Vid påtalande för gata-parkenheten blev svaret att man inte hade resurser att utveckla området, men underhåll är ingen utveckling det är ett omhändertagande av marken.

Ystad kommun var väldigt noga att fastigheten Haglösa 1 inte fick förfulas med balkonger mot Dragongatan, men att man inte tar hand om sin egen fastighet bry man sig inte om.

Som skattebetalare känns det tråkigt att man inte sköter sin mark och som boende i Brf Översten känns det fruktansvärt tråkigt att ha en så fruktansvärt ful utsikt som det blir med högt visset ogräs.

Då grusplanerna även används som parkering för både biobesökare och lunchgäster till Lite mer ger ju en avog bild av Ystad, nu sommartid fungerar planen även som ställplats för turisters husbilar, så reklamen för staden är inte bra ”vi parkerade på den vanvårdade” planen.

Thorbjörn Sjunneson, Ordförande bostadsrättsföreningen Översten

Annons
Annons
Annons
Annons