Annons
Insändare

Tre ungdomsförbund: Viktigt att rösta i EU-valet

1995 blev Sverige medlem i Europeiska Unionen. Sedan dess har vårt samarbete för fred, frihet och välstånd med andra europeiska stater växt och växt.
Sydöstra Skåne • Publicerad 10 maj 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska flaggan och EU-flaggan 
Foto: Lars Pehrson
Svenska flaggan och EU-flaggan Foto: Lars PehrsonFoto: Lars Pehrson/SvD/TT

Sverige ska vara en garant för mänskliga rättigheter i Europa – och i världen. Vi ska främja fred och trygghet. Frihet och självbestämmande. Miljö och klimat.

Europeiska unionen är det bästa alternativet vi har att få så stark slagkraft som möjligt i dessa frågor. Det är gemensamt vi kan skapa ett bättre klimat. Gemensamt vi löser internationell brottslighet och terrorism. Gemensamt vi säkrar Europas framtida fred och demokrati.

Annons

Valet till Europaparlamentet är din chans att påverka på en nivå som styr mycket mer än vad man tror.

Det är EU som i stor utsträckning bestämmer på områden som energipolitik, finanspolitik, miljö- och klimatpolitik, arbetsmarknadspolitik, säkerhetspolitik och utrikespolitik.

Gemensamt för våra partier är att vi vill se ett ännu friare Europa. Ett Europa som står tryggt när världen svajar omkring oss.

Moderaterna vill satsa mer på forskning och utveckling av kärnkraft för ett bättre klimat. Ge polissamarbetet Europol utökade resurser och inrätta en gemensam yttre gränskontroll. Stoppa alla förslag om att ge EU beskattningsrätt samt ha färre tullar och handelshinder. Moderaterna vill med dessa förslag, och mycket mer, skapa ett friare, tryggare och mer klimatsmart EU.

Kristdemokraterna vill göra EU lagom. Kristdemokratin var den rörelsen som bildade EU. Bildningen av EU var menad som ett fredsprojekt. I dag finns det krafter inom EU som vill bilda ett imperium och det är vi kristdemokrater emot. Samarbete inom Unionen ska handla om miljö- och klimat, trygghet och om frihandel. Sociala frågor såsom pension, minimilöner och föräldraförsäkring ska EU inte lägga sig i. En röst på Kristdemokraterna är en röst för ett lagom EU.

Centerpartiet vill ha en skarp djurskyddslag i hela EU för att minska antibiotikaresistensen, ha grönare transporter med lägre utsläpp och bygga ut EU:s globala handelsavtal för friare handel.

Vi vill med denna korta, konkreta och sakliga debattartikel uppmana alla i sydöstra Skåne att gå och rösta den 26 maj.

Kevin Sundin (M)

Ordförande Ystad/Österlen MUF

Mohammad Omran (KD)

Annons

Ordförande KDU Österlen

EP-kandidat för KD, nr 40

Matilda Björk (C)

Ordförande CUF Ystad/Österlen

Annons
Annons
Annons
Annons