Annons
Insändare

Treklövern: Rent och friskt vatten måste vara en självklarhet

Den 28 juni kunde vi läsa i YA att Svenstorp, Köpingebro och Nybrostrand drabbats av en akut vattenläcka. Boende fick hämta vatten i vattentankar kommunen ställt ut.
Ystad • Publicerad 13 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På campingen i Nybrostrand har det satts ut vatten, pga vattenavbrottet
På campingen i Nybrostrand har det satts ut vatten, pga vattenavbrottetFoto: Mark Nordvall Hanlon

VA-enheten i kommunen agerade snabbt och hade tidigt på förmiddagen lokaliserat vattenläckan till söder om Stora Köpinge. Nödvattentankar kördes ut Räddningstjänsten Sörf och under dagen skickades SMS ut om kokningsrekommendation som en försiktighetsåtgärd till berörda abonnenter. Klockan 22 var läckan lagad.

Den 30 juni uppstår en ny läcka i samma område vid spolning av ledningarna. Läckan lagas och vattnet släpps på vid 23-tiden. Kokningsrekommendationerna gäller sedan till den 15 juli.

Annons

VA-enheten har verkligen ansträngt sig och har gjort ett mycket bra arbete för att minimera följderna av läckorna. De är värda all uppskattning.

Arbete pågår nu för att hitta åtgärder för att så långt möjligt säkerställa att detta inte händer igen. Det kommer att innebära en investering i vattennätet som vi inte planerat för.

Tillgång till rent och friskt vatten direkt i kranen är en självklarhet i Sverige. Treklövern kommer därför att prioritera investeringsmedel för en hållbar lösning som säkerställer tillgången till rent och friskt vatten i Köpingebro, Nybrostrand och Svenstorp i kommande budget.

Per-Olof Lind, ordförande samhällsbyggnadsnämnden

Håkan Damm (KD), 1:e vice ordförande

Johan Wahlgren (M), ledamot

Annons
Annons
Annons
Annons