unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Tuva Salomonsson: Vår framtid hänger på det vi får i oss – skolmaten måste bli bättre

Vi behöver bättre skolmat för elevernas hälsa, koncentration och pigghet. Om eleverna inte får i sig tillräckligt med näring och rätt näring så kan de inte koncentrera sig på lektionerna.
Skolmaten måste förbättras, anser Tuva Salomonsson.
Skolmaten måste förbättras, anser Tuva Salomonsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Om vi vill att eleverna i Ystads kommun ska ha så bra betyg och så bra koncentration som möjligt så måste vi förbättra skolmaten.

Skolorna i Ystads kommun har samma råvaror men det är väldigt stor skillnad på hur maten smakar på de olika skolorna. Jag tycker att menyn ska göras om och att alla skolor ska få rösta på hur de vill att menyn ska se ut.

Det ska finnas bra alternativ för de som har allergi eller annat behov av specialkost. Det ska finnas mycket mer grönsaker utifall att man inte tycker om maten så att man kan äta grönsaker istället, så att man blir ordentligt mätt.

Eleverna ska vilja äta skolmaten. Maten ska vara vällagad, smakrik och med en bra näringssammansättning.

Det är nu bestämt att man ska köpa in importkött till skolor i Ystads kommun. Anledningen till detta är för att det är billigare med importkött. Det tycker jag är en väldigt dålig idé.

Forskaren Torbjörn Nilsson menar att forskning visar att skolmaten påverkar elevernas betyg. I en studie hos nästan 400 svenska 15-åringar framgick det att de som åt näringsriktigt hade 20 procent högre betyg än de som hade sämre kosthållning. Kosten påverkar inlärningen och koncentrationen. Ystad kommuns skolmat är en av Sveriges billigaste, enligt Ystad Allehanda.

I Tomelilla diskuteras det just nu om det ska vara gratis frukt till alla elever i skolan. Många barn tar med egen frukt till skolan för att inte behöva bli trötta eller tappa koncentrationen. Skolan ska vara helt avgiftsfri enligt skollagen och eleverna ska därför inte behöva ta med sig egen frukt hemifrån. Skolan blir inte likvärdig om inte alla får en frukt på rasten till exempel. Elever som inte har en frukt med sig kan sticka ut på ett negativt sätt, skolan ska vara likvärdig!

Skolmaten är ofta överkokt eller ibland inte färdig, detta resulterar i att eleverna på skolan inte går till matsalen och istället går utanför skolans område för att gå till affären.

I affären köper de oftast näringsfattiga och onyttiga saker som godis, läsk och choklad. Det resulterar i mer matsvinn. Matsvinn är slöseri på pengar eftersom maten bara slängs.

Om eleverna går utanför skolan så kan inte personalen ha koll på eleverna och det ökar risken för skador.

Om det mot förmodan skulle börja brinna på skolan och eleverna är utanför skolans område så sätter eleverna brandmännens liv i fara. Om alla elever inte räknas in eller finns utanför skolbyggnaden när det brinner måste brandmännen in i eldsvådan och leta efter den saknade personen. Om eleven då är i affären utanför skolans område så riskerar brandmannen sitt liv.

Eleverna i skolan som tränar och växer behöver riktig och näringsrik mat. Mer än hälften av skolans elever äter inte maten för att den ser ointressant eller äcklig ut.

Köpingebro skola har Ystad kommuns bästa skolmat, i en undersökning visar det att 90 procent av eleverna är mycket nöjda med skolmaten. I samma undersökning visar det att bara 40 procent av Västerportsskolans elever är nöjda med skolmaten.

Nu kanske ni tänker att kommunen har andra viktigare saker att lägga sina pengar och tid på, men vad är viktigare än vår framtid? Om eleverna inte får en bra och näringsrik skolmat så leder det till sämre koncentration som sen leder till sämre betyg och sämre jobb. Om vi vill ha en bra framtid så måste vi ha bättre skolmat. Vår framtid hänger på maten vi får i oss.

Vi behöver bättre mat så låt oss vara med och utforma framtidens skolmat.

Tuva Salomonsson, Ystad