Annons
Insändare

Vänsterpartiet i Ystad: Förneka inte den strukturella rasismen

Replik på Carolin Dahlmans ledare i YA 18 juli ”Skyll inte motgångar på rasism”. Det behövs ingen rasist för att det ska finnas strukturell rasism.
Ystad • Publicerad 24 juli 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kaos i Sandhammaren är ett resultat av att alla vill bada, ingen ställer sig där för att hindra trafiken. Det är summan av handlingarna som räknas, inte våra avsikter.

En avhandling från Lund visar att Erik har 50 procent större chans än Hassan att komma till en arbetsintervju fast deras CV:n är helt identiska.

Annons

Forskning från Växjö visar att personer med svenskklingande namn får titta på fyra gånger fler lägenheter än personer med arabiskt klingande namn (tack Priftis).

När 113 lärare i svenska bedömer varsin likadan text där endast namnet på huvudpersonen skilde sig åt (antingen Carl, Kevin eller Mohammed), fick texten med muslimskt namn lägst betyg.

Så det uppstår en situation där människor pekas ut och blir utsatta, trots att de flesta ovan (kanske) inte hade den avsikten.

Idag är det nog människor med någon form av arabiskt och/eller afrikanskt ursprung som är mest drabbade. Tidigare var det finländare, sydeuropéer, chilenare och turkar.

De flesta människor i Sverige (83 procent) är (kanske) inte rasister men många handlar ändå indirekt rasistiskt på det vis som beskrivits ovan.

Vi behöver alltså förstå vilka mekanismerna är och hur vi ska hitta lösningar på detta.

Som Carolin Dahlman skriver kopplat till författaren C. S. Lewis: Vi måste börja där vi är. Svenskar måste ta ett gemensamt ansvar för att förändra rådande ordning. Som till exempel att lyssna och ödmjukt ta till oss vad BLM och andra uttrycker kring rasism i Sverige. Annars kommer den indirekta rasismen i Sverige aldrig att upphöra.

Det stora problemet med ledaren (18 juli) är att Carolin Dahlman lägger all ”skuld” för situationen på invandrare och de som kritiskt påpekar att Sverige har rasistiska strukturer. Dessa människor tycks enligt Dahlman enbart vara trångsynta och otacksamma.

Dessutom uttrycker Carolin Dahlman sig så kategoriskt och förenklat så att man kan få för sig att alla nyanlända är analfabeter och att alla är inbegripna i klanväsen, hederskultur och gärna vill gifta bort småflickor. På det sättet stigmatiserar hon bilden av den problematiska invandraren.

Vi är övertygade om att Carolin Dahlman känner till definitionen av strukturell rasism, men också att hon hört talas om den forskning vi hänvisar till ovan. Varför undanhåller hon denna kunskap från läsaren?

Annons

YA säger sig stå på liberal och humanistisk grund, är det här den syn tidningen har på rasism?

Göran Brante

Dick Lindström

Vänsterpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons