Annons
Insändare

Vänsterpartister: De andra partierna fortsätter slösa med skattepengarna

Motionen som vi skrev om på insändarsidan (15 april) gick inte igenom, precis som vi anade. Samtliga ledamöter i Ystads kommunfullmäktige, förutom de två vänsterpartisterna, röstade mot den. Det var tråkigt för oss, men desto tråkigare för skattekollektivet.
Ystad • Publicerad 25 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder på nya rådhuset varannan vecka.
Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder på nya rådhuset varannan vecka.Foto: Peter Hellemarck

Nu kommer en massa pengar att strösslas över politiker, i stället för att gå till verksamheterna (det handlar om cirka 1,7 miljoner kronor fram till nästa val).

Men vi lärde oss dock en del under den diskussion som var på fullmäktige.

Annons

Den viktigaste lärdomen fick vi av en socialdemokratisk ledamot, som fick oss att förstå att rent formellt får inte politikerna ett högt arvode. Istället förhåller det sig så att ledamöterna endast får ordinärt timarvode.

De har även rätten att erhålla ersättning för förlorad arbetsinkomst, vilket tagits ut vid två tillfällen under 2023.

Månadsarvodet på 7 804 kronor, som ges även om ledamoten inte är närvarande, betalas för att ledamöterna ska vara beredda att agera i kommunens krisledningsgrupp. Det vill säga Ystads kommun låter sju politiker dela på drygt 655 000 kronor per år, vare sig en kris uppträder eller ej.

Därför kan man inte räkna det som timarvode, vilket Vänsterpartiet hade gjort. Vi ber om ursäkt för vår felräkning, men läser samtidigt i Socialdemokraternas partiprogram att ”de människor som drar politiska, sociala eller ekonomiska fördelar av dagens maktstrukturer har också mycket att vinna på att de bevaras” (sidan 12).

Självklart ska adekvat ersättning gå till politiker som agerar krisledningsgrupp vid en kris. Men det finns i dagens ekonomiska situation all anledning att använda skattemedel så effektivt som möjligt. Det är inte rimligt att Ystads KSAU-ledamöter ska ha upp till dubbel så hög ersättning jämfört med grannkommunernas motsvarighet.

På mötet framhöll en moderat bistert att om Vänsterpartiet vill sitta i KSAU så ska vi skaffa oss fler röster. Det var synnerligen dumt sagt, för varken motionen eller vad som uttrycktes på mötet handlade om att få plats i KSAU.

Vänsterpartiet ville med motionen öka insynen för samtliga partier i Ystads kommun för att därigenom förbättra demokratin, samt minska slöseriet med höga arvoden för politiker.

Vi inser att det kan vara svårt för en moderat att förstå att människor kan ha andra skäl än personlig ekonomisk vinning för sin aktivitet, men menar moderaten att bara vissa partier ska ha insyn?

En liberal menade att medlen förmodligen kunde användas mer effektivt, men röstade ändå emot.

Partierna utanför KSAU höll inte heller med, vilket vi tycker är särskilt konstigt. Men de kanske hoppas på plats i KSAU efter nästa val!

Annons

Annika Weitner, Moa Greiff, Göran Brante, Anders Hansson, Vänsterpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons