Annons
Insändare

Vänsterpartister: Välfärd byggs med satsningar

Rätten till en god arbetsmiljö är avgörande frågor för att kunna tillhandahålla en riktigt bra vård. Ändå är det allt för mycket som brister just nu. Resultatet av bristerna i arbetsmiljön ser vi nu konkret i Ystad där läget är akut.
Ystad • Publicerad 2 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads lasarett hinner inte bemanna hela medicinavdelningen under nästa vecka.
Ystads lasarett hinner inte bemanna hela medicinavdelningen under nästa vecka.Foto: Malin Palm

Vänsterpartiet har länge efterlyst proaktiva åtgärder för att stärka personalens arbetsmiljö. Det är bara så regionen kan behålla och attrahera ny personal.

Men väldigt lite har hänt. Under alldeles för lång tid. Och när läget så blev akut, ja då agerar alliansen med dyra akutlösningar som nu i fallet med medicinavdelningen i Ystad. Men ska det verkligen behöva gå så långt?

Annons

Vi hoppas att tiden för akututryckningar i personalpolitiken är slut och att vi nu i stället kan göra rejäla politiska satsningar på en riktigt bra arbetsmiljö. För patienterna och personalens skull. Vi bidrar gärna till de lösningarna.

Inom sjukvården har personalen larmat i åratal över en ohållbar arbetssituation. 13 stora fackförbund har gått samman och kräver en kriskommission för personalens arbetsmiljö och villkor. Det är dags att lyssna. Och det är dags för åtgärder.

För att nå dit behövs något annat än alliansens hårda budgetramar som leder till personalflykt och att människor inte orkar mer. För att nå dit behövs ökade resurser, så att fler kollegor kommer till och vill och orkar stanna för att möta behovet av vård i befolkningen.

För att bygga en välfärd att lita på behövs enorma satsningar på personalen, fler vårdplatser och en sammanhållen offentlig sjukvård. Det är så vi bygger ett samhälle som ser till att välfärden når alla i vardag och i kris. Det är så vi ger all personal bra förutsättningar att göra ett gott jobb.

Genom att lita på personalens kompetens och satsa på ökat personalinflytande kan arbetsmiljön förbättras och resurserna användas till verksamheten. Vänsterpartiet har länge drivit detta, men även lyft kravet om att införa förkortad arbetstid med bibehållen lön.

När man har genomfört det runt om i Sverige så ser man att personalen vill stanna, att sjukskrivningarna minskar och patienterna får vård. Personalen får fler kollegor och tid för återhämtning. Och det behövs. Det tycker vi vore en bra långsiktig politik.

Under flera decennier har välfärdens arbetare fått mer och mer att göra, organisationerna har slimmats och pressen har ökat. Det får vara nog nu. För att bygga en välfärd för alla krävs stora satsningar på välfärden. För personalens och alla invånares skull.

Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet i Region Skåne

Linda Ekelund, ledamot i regionfullmäktige för Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons