Annons
Insändare

Yvonne Nilsson: Ge vårdcentralerna möjlighet att ta emot patienterna

Vi matas dagligen med nedslående besked om hur mycket regionen måste spara. Olika besparings(o)möjligheter presenteras också med jämna mellanrum.
Skåne • Publicerad 19 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdcentralen i Ystad
Vårdcentralen i YstadFoto: Albin Brönmark

Oron hos patienter och anhöriga växer, gör ibland också att vi kan bli sjuka av att bara läsa allt. Vem vill, och kan ta hand om oss? Vi som nu tillhör de äldre, vi som man lovat prioritering med egen mottagning på vårdcentralen, ÄVM (äldrevårdsmottagning).

En del kan vi själv hjälpa till med; att söka oss till vårdcentralen i stället för akutmottagningen vid icke akuta sjukdomsfall. Det måste vi bli bättre på. Så långt har Lars Lundberg (KD) ordförande Ystads sjukhusstyrelse tänkt rätt.

Annons

Men då måste regionen se till att vårdcentralen har de verktyg som krävs!. Många gånger har det utlovats men aldrig nått ändra fram. Håller med Åke Andrén-Sandberg (YA 16 april) om att ansvar måste tas för helheten.

Lars Lundberg vill också att en vårdcentralen ska finnas i anslutning till akutmottagningen. Man undrar hur insatt han är i verksamheterna, som Åke Andrén-Sandberg påpekar, då det redan finns en vårdcentral på lasarettsområdet.

Börja med att ge vårdcentralen möjlighet att ta emot de patienter som ska söka sig dit. Börja med det mest grundläggande; vård på hemmaplan. Börja med möjligheter för äldrevårdsmottagning att ha öppet, en stor avlastning för verksamheten på varje vårdcentral som tyvärr inte kan hålla de intentioner man hade från början.

Det är inte personalen man ska gå åt. De jobbar för att du ska få en värdig, trygg och säker vård alla dagar.

Men låt vårdcentralerna utvecklas till det den är till för, låt personalen jobba på sin vårdcentral alla dagar, inte flyttas omkring när det blir lördag eller julafton eller efter klockan 16.

Nu är det dags att satsa rätt.

Yvonne Nilsson, pensionerad distriktssköterska, ordförande KPR (kommunens pensionärsråd), Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons