Annons

Resor begränsas för anställda inom Region Skåne

Till följd av coronaviruset är läget ansträngt och påverkar all verksamhet inom den skånska sjukvården. Resor och möten undanbes och politikerna avsätter extrapengar till coronabekämpning. ”Flera tiotals miljoner” säger regionrådet Carl Johan Sonesson.
Kristianstad • Publicerad 11 mars 2020
Coronaviruset orsakar nu belastning på den skånska vården.
Coronaviruset orsakar nu belastning på den skånska vården.Foto: Hanna Franzén

Under tisdagen tog regiondirektören i Region Skåne beslut om att alla anställda ska ställa in alla verksamhetsbesök, konferenser och resor som inte är absolut nödvändiga. Det berör cirka 35 000 anställda i regionen. Beslutet gäller med omedelbar verkan och gäller hela mars och april månad, och kan komma att förlängas. Så här skrev han i beslutet:

”Arbetsinsatserna blir alltmer omfattande och påverkar samtliga förvaltningar inom Region Skåne, det finns en uppenbar risk att det kommer att krävas långvariga insatser. Fokus måste därför ligga på prioritering av tillgänglighet, uthållighet och klok resursanvändning. Samverkan över organisationsgränser mellan förvaltningar och funktioner inom Region Skåne uppmuntras, för att tillsammans hantera den utmaning som situationen innebär. I syfte att använda resurserna på ett optimalt sätt gäller därför stor restriktivitet avseende:

Annons

• Möten och resor som inte är absolut nödvändiga. Olika former av distansmöten kan med fördel användas.

• Deltagande i utbildningar och konferenser. Såväl externa som interna aktiviteter och evenemang bör senareläggas där så är möjligt.

• Verksamhetsbesök. Respektive förvaltningschef bedömer och beslutar inom sin förvaltning.”

Inställda möten

Beslutet har redan orsakat att flera möten ställts in. Politiska nämndsmöten fortsätter än så länge, åtminstone så länge regionstyrelsen inte går upp i krisledning. Däremot blir det begränsningar för ordförandemöten, beredningsutskott, olika möten inför nämnder och så vidare.

– Flera av dessa möten tas nu som videomöten i stället. Och idag ställde vi in mötet med pensionärsrådet. Det finns ingen anledning till att de ska åka kors och tvärs genom Skåne i dagsläget, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

Extra pengar skjuts till

Samtidigt har regionens politiker nu bestämt sig för att skjuta till extra pengar för att kunna bekämpa coronaviruset och sjukdomen covid-19. En anledning är att Skåne ligger mittemellan Danmark och Stockholm, vilka har fler fall än Skåne.

– Vi får cirka 250 miljoner kronor i ”välfärdspengar” från staten. De pengarna är av engångskaraktär, då vi nästa år kommer att få betala mer till utjämningssystemet. Därför tar vi och avsätter från de pengarna. Exakt hur mycket det blir är ännu oklart, men det handlar om flera tiotals miljoner kronor, säger Carl Johan Sonesson.

– Vi har sagt att vårdköerna måste kortas, men coronabekämpningen måste också ha resurser. Vi ser att smittspårningen kostar pengar, skyddsutrustning och så vidare. Det är svårt att veta vad notan landar på. Men vi kommer att ta tillräcklig höjd för detta. Det är bättre att de känner att de har obegränsade medel.

Vid årets slut kommer det ske en avräkning. Enligt Sonesson kan det handla om att man ser att det kostat mer på vissa intensivvårdskliniker, eller att vissa sjukhus fått ökade kostnader de kompenseras för.

– Det är också en viktig signal så att övriga vården i Skåne kan känna att bekämpningen av corona inte blir på bekostnad av deras budget.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons