Annons
Kristianstad

Korrupt it-upphandling polisanmäls

Region Skåne polisanmäler nu medarbetare efter den upphandling som gjordes för Primärvården Skåne Online. Det har förekommit intressekonflikter, jävssituationer och medarbetare har agerat i strid mot lagen om offentlig upphandling för att själva tjäna på det.
Kristianstad • Publicerad 16 juni 2020
Primärvården Skåne Online lanserades 2019. Nu anmäls personer bakom upphandlingen av det digitala verktyget Vårdexpressen som användes.
Primärvården Skåne Online lanserades 2019. Nu anmäls personer bakom upphandlingen av det digitala verktyget Vårdexpressen som användes.Foto: Region Skåne

PV Online lanserades i höstas, och bestod bland annat av ett digitalt system för att ställa anamnes, det vill säga sjukdomshistoria och förlopp. När SVT i vintras började granska upphandlingen av Vårdexpressen och dess digitala verktyg bakom, samt ställde kritiska frågor valde regionen att stoppa online-tjänsten. En extern granskning inleddes. Den har gjorts av PWC och är nu klar.

Granskningen pekar också på att oegentligheter har förekommit och i den föreslås att regionen ska polisanmäla.

Annons

– Vi ser extremt allvarligt på att uppgifterna om oegentligheter nu bekräftas av den externa granskningen och att ett fåtal individer agerat olämpligt. Det är mycket ovanligt att tvingas göra polisanmälan, vilket kräver att vi har grund för misstanke. Desto viktigare att vi valde att agera direkt. Utredningen visar att beslutet var korrekt, att avbryta samarbetet och att tillsätta en utredning för att få fram fakta på bordet. Med den som grund kan vi nu vidta de åtgärder som krävs och lämnar över utredningen till rättsliga instanser, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne, i ett pressmeddelande.

PWC:s granskning visar att det kan ha förekommit oegentligheter genom att några personer agerat olämpligt under upphandlingsprocessen och i strid med LOU (Lagen om offentlig upphandling). PWC misstänker att brott har begåtts.

”Vi har funnit indikationer på att företrädare för leverantören kommunicerat med eller erhållit information från anställda inom Region Skåne vid tillfällen då sådan kommunikation eller informationsdelning inte får förekomma och detta är både olämpligt och står enligt vår bedömning i strid med LOU. I utredningen har vi observerat beteenden som stärker misstankarna om att företrädare för leverantören kan ha utlovat eller givit förmåner till anställda inom Region Skåne i utbyte mot gynnsam hantering under eller efter upphandlingen, vilket strider mot gällande lagstiftning” står det i utredningen.

Där konstateras också: ”De anställdas handlande och koppling till en leverantör, både under och efter upphandlingen, gör att det inte går att utesluta att de anställda i fråga har haft egen vinning och incitament att påverka upphandlingen och otillbörligt gynna en leverantör.”

PWC skriver också att de rekommenderar Region Skåne att vidta arbetsrättsliga åtgärder mot medarbetarna, samt göra en polisanmälan. ”För att inte försvåra en polisutredning har vi i samråd med våra uppdragsgivare inom Region Skåne beslutat att utelämna våra detaljerade observationer i denna rapport och att vi kommer överlämna utredningen till polisen.”

Region Skåne har lämnat över utredningsmaterialet till polisens nationella antikorruptionsgrupp inom NOA (nationella operativa avdelningen) vid Polismyndigheten, och kommer även att vidta arbetsrättsliga åtgärder.

PWC rekommenderar regionen att aktivt jobba för att olika åsikter får komma till tals och att kritik ska tas på allvar i samband med upphandlingar. Detta kan ha stor betydelse för att förhindra partiskhet och privata intressen får inflytande i processen.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons