Annons

Regioner kan få hjälpa varandra mot corona

De tre storstadsregionerna har nu täta kontakter på politisk nivå för att vara mer beredda mot coronoviruset. ”Vi kanske kommer till en punkt där vi måste hjälpa varandra” säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 11 mars 2020 • Uppdaterad 12 mars 2020
Carl Johan Sonesson (M) är regionstyrelsens ordförande.
Carl Johan Sonesson (M) är regionstyrelsens ordförande.Foto: Bosse Nilsson

Samordningsmöten med landshövdingen och ledande kommunalråd. Avstämningar med andra regionråd och telefonmöten med andra regionstyrelseordföranden för de större regionerna. Inspel till partiledare och gruppledare i riksdagen. På politiskt håll har coronaviruset också bitit sig fast och dominerar bitvis dagordningen för för de folkvalda.

– Just nu får jag avstämningar varje dag i Skåne. Senast i morse hade jag telefonmöte med de andra ordförandena för regionerna i Stockholm och Västra Götaland, säger Carl Johan Sonesson (M).

Annons

– Vi har pratat om att vi kanske kommer till en punkt där vi måste hjälpa varandra på olika sätt. Just nu klarar var och en sig, men det är bättre att vi har upparbetade kontakter ifall det bränner till någonstans.

Hur ska ni hjälpa varandra?

– Vi är 21 regioner i Sverige, de tre största är nog de mest utsatta. Det gäller att bekämpa coronavirus nu. Man kan tänka sig att regioner som inte har särskilt många fall kan hjälpa till. Man kan ha diskussioner om personal och skyddsutrustning, vi är inte i det läget nu, men det är bra om vi har mycket kontakter i det här läget.

Kontakter förs nu även med SKR (Sveriges kommuner och regioner), och i fredags hade landshövdingen en första samling med ledande kommunalråd och regionråd i ett samordningsmöte.

– Vi sa att vi kallar till ett nytt möte om det finns behov, men just nu är läget så pass under kontroll. Men vi behöver ha beredskap för att alla kunna samlas fort. Det finns också ett behov från kommunernas sida att prata sinsemellan om hur de hanterar detta och hur mycket information vi kan ge från regionen. Nu har vi 60 fall i Skåne, men de flesta vårdas i sina hem med lindriga besvär, säger Sonesson.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons