Annons

Regionråd: Vi kan inte slåss om andningsskydd

Regeringen måste ta ett nationellt grepp om varuförsörjning och prioritering av skyddsutrustning, så inte kommuner och regioner slåss mot varandra. Den uppmaningen skickade Skånes regionråd Carl Johan Sonesson till statsministern och socialministern under fredagen.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2020
Carl Johan Sonesson har med kollegor från regionerna Västra Götaland och Stockholm krävt att regeringen tar ett nationellt grepp om fördelning och produktion av skyddsutrustning.
Carl Johan Sonesson har med kollegor från regionerna Västra Götaland och Stockholm krävt att regeringen tar ett nationellt grepp om fördelning och produktion av skyddsutrustning.Foto: ARNE FORSELL

Tillsammans med M-regionråden i Västra Götaland och Region Stockholm har nu regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M), skickat en hemställan till toppolitikerna i Sverige. Hemställan från de tre största regionerna i landet innebär en formell begäran om att regeringen tar ett nationellt grepp om de här frågorna.

– Alla har vi extremt stort ansvar att tillsammans lösa den situation vi befinner oss i. Men vi har brist på material, bland annat andningsskydd. Om landets 290 kommuner och 21 regioner var för sig ska hantera materialfrågan så finns en risk att fördelningen inte blir rätt. Staten måste därför ta det övergripande ansvaret nu, säger Carl Johan Sonesson.

Andningsskydd med ventil används av sjukvårdspersonal för att undvika smittorisk.
Andningsskydd med ventil används av sjukvårdspersonal för att undvika smittorisk.
Annons

De tre regionerna har två särskilda krav:

• De ansvariga myndigheterna – Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – måste skyndsamt få ett uppdrag av regeringen att på nationell nivå säkra tillgången på skyddsutrustning och fördela till landets regioner efter störst behov.

• Regeringen måste skyndsamt ta initiativ till att få igång en produktion av material inom Sverige för att långsiktigt säkra kapaciteten.

– Det här kommer sannolikt att pågå under en längre period. 290 kommuner och 21 regioner ska inte konkurrera mot varandra om det här skyddsmaterialet, här är det viktigt att någon tar ansvar, och denna någon är staten, säger Sonesson.

Han tror det betyder en hel del att det är tre största regionerna som går samman i frågan.

– Det kan sätta viss press och visar att det är ett allvarlig läge. Det är viktigt att man ordnar produktionen eller ställer om ifall man inte redan gjort det. Vi måste vara självförsörjande.

Han säger att ännu har de resurser, under fredagen fick regionen 20 000 andningsskydd som nu delas ut i verksamheten.

– Men vi har 290 kommuner med äldreboenden i alla kommuner. Ju äldre man är, desto mer risker är det. Då gäller de att se till att personalen har det skydd som behövs för att kunna göra ett bra arbete, annars kan det bli samhällsfarligt till slut.

Här saknas innehåll

Han har medhåll av Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm:

– Det kan inte lämnas till landets 21 regioner att konkurrera om utrustning. Vi kan inte heller invänta en EU-gemensam upphandling. Det tar för lång tid. Vi är ett land och vi måste bekämpa Coronaviruset tillsammans. Regeringen måste därför nu ta ett samlat och nationellt ansvar för att säkerställa tillgången på skyddsutrustning i hela landet och sätta igång egen produktion i Sverige,

Annons

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen, har liknande inställning:

– Det är av yttersta vikt att vi använder sjukvårdens utrustning på ett optimalt sätt. Detta gäller såväl inom som mellan regionerna i Sverige. Vi måste hjälpas åt mellan regionerna och det är även betydelsefullt med en nationell process för distribution och prioritering av befintlig skyddsutrustning.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons