Annons

Skånetrafiken rullar vidare utan satsning mot coronavirus

I Danmark har DSB infört fem åtgärdspunkter för minska risken för smittspridning. I Skåne har kollektivtrafiken inte infört några särskilda åtgärder – mer än att uppmana resenärerna att visa hänsyn.
Kristianstad • Publicerad 12 mars 2020
Den dagliga städning och rengörning som sker på bussar och tåg ska vara tillräcklig, enligt Skånetrafiken.
Den dagliga städning och rengörning som sker på bussar och tåg ska vara tillräcklig, enligt Skånetrafiken.Foto: Tommy Svensson

Har Skånetrafiken någon särskild åtgärd nu med tanke på coronavirus?

– Ja och nej. Vår trafik går precis som vanligt, det är inga restriktioner. Det är inte så att vi uppmanar våra resenärer att göra något speciellt, säger presschefen Mattias Hennius,

Annons

– Det vi gör är att vi uppmanar folk att vara noga med att tvätta händerna, ta allmän hänsyn, hålla avstånd och hosta eller nysa i armvecket. Vi har lagt upp information om det på vår hemsida. Sedan följer vi utvecklingen hela tiden, och råden från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter.

Har ni någon extra rengöring av tåg och bussar?

– Nej, ingen extra. Men de rengörs varje dag, med vanlig städning, då de tvättas de med tvål och vatten och den städningen ska vara tillräcklig enligt Folkhälsomyndigheten.

Har ni märkt om det blivit någon minskning i resandet?

– Inte ännu. Vi har följt det under senaste veckan, och kan inte riktigt se någon nedgång. Men det kan komma att ändras, det är inte orimligt att anta att det kommer att ske ett minskat resande.

Betalar tillbaka biljettpriset

DSB som kör persontrafik på järnväg i Danmark har nyligen infört fem punkter för att minska smittspridningen. Bland annat kör de med längre tåg även utanför rusningstid, för att minska trängsel ombord. De har slopat kontanthanteringen på tågen, har mer personal på kritiska tider för att hjälpa passagerare, och samarbetar mer med andra aktörer om kommunikation. De erbjuder också resenärerna att återköpa biljetter utan extra kostnader, även sådana som normalt inte går att lösa tillbaka.

I Danmark har regeringen även uppmanat allmänheten att undvika att resa kollektivt i rusningstid. I det landet finns det nu 340 smittade och över 1 200 personer i karantän. I Sverige var under onsdagseftermiddagen 490 smittade, varav 60 i Skåne.

Här saknas innehåll

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons