Han ställer ut vännen Olle Kåks
– Vi var nära vänner, kan man säga. Varje måndag kom han till Blå Porten, han käkade lunch, vi umgicks och pratade, berättar Peter Schreck.
Eran på Blå Porten är över och Peter Schreck bor sedan 2006 permanent på en avstyckad gård utanför Borrby där galleriet är inrymt. Han är en passionerad konstälskare och konstsamlare. På gården driver han och hustrun Christina Hörnblad Galleri CH där de visar verk ur de egna samlingarna. Dem har Peter Schreck byggt upp under åren som krögare i Stockholm.
Han startade Blå Porten i början av 1970-talet och drev det fram till 1998. Det blev en samlingspunkt för konstnärer, och dessutom visade restaurangen egna utställningar som restauranggästerna kunde njuta av.
Det monumentala verket ”Augusts skog” hänger på en vägg i galleriet. Den är målad på metallplåtar som Olle Kåks (1941-2003) av en slump hittade på en skrot. De låg tätt sammanpressade som ett Rorschachtest, det psykologiska testet som använts vid analys. Olle Kåks skiljde metallplåtarna åt och målade på dem och utnyttjade de symmetriska rostblommorna.
När målningen ”August skog” hade varit utställd runt om, i Paris och Rom, undrade konstnären om den kunde hänga på Blå Porten eftersom den tog stor plats. Där kunde besökarna se den under många år och tids nog köpte Peter Schreck verket. Nu har ”Augusts skog” varit utlånat till Karolinska institutet men Peter Schreck har tagit hem målningen under sommarutställningen. Det handlar enligt Peter Schreck om Olle Kåks egen historia, om att hans val att bli konstnär först inte accepterades av hans konservativa familj i Dalarna.
– ”August skog” är kanske han viktigaste verk, säger Peter Schreck.
Han visar också grafik och collage av Olle Kåks, som under en period var professor på Konstakademien i Stockholm. Influenser av bland andra Matisse syns.
Peter Schreck är född 1934 i södra Tyskland. Hans pappa var läkare men blev sjuk. Det var fattigt och svårt efter kriget och Peter Schreck började som 13-åring i restaurangbranschen när hans mamma fick plats för honom på ett hotell. Det var också yrket som kock som förde honom till Sverige där han sedan arbetade många år i krogbranschen.
Peter Schreck håller med om att det i matlagning inte skadar med en konstnärlig talang. Kanske är det hans kreativa begåvning som gör att han kommer så bra överens med konstnärer. Vi går en runda i hemmet och på väggarna hänger tavlor av konstnärsvänner som Curt Asker, Lotti Ringström, Madeleine Pyk och Owe Gustafson. Den sistnämnde bor precis i närheten av paret Hörnblad/Schreck utanför Borrby.
Ett sommarrecept
Egentligen används kalv (vitello tonnato) men Peter Schrecks tips på sommarmat görs på kyckling, pollo tonnato.
Använd kycklingbröst från Raskarum som marinerats i peppar, timjan och salvia. Stek kycklingfileerna försiktigt i 15-20 minuter. Glacera i vitt vit. De ska vara svagt rosa annars blir
de för torra.
Sås: tonfisk, sardeller, sardellolja, kapris, persilja och salvia hackas fint och rörs ihop med skyn från stekningen till en tunnflytande massa. Detta kan också göras i en mixer. Tillsätt sedan majonnäs och crème fraiche, så att det blir en krämig sås. Smaksätt med dijonsenap.
Skär kycklingen i skivor, servera med nypotatis och kronärtskocksbottnar.