Annons
Nyheter

Han ställer ut vännen Olle Kåks

Under många år träffades krögaren Peter Schreck och konstnären Olle Kåks på restaurang Blå Porten vid Liljevalchs konsthall i Stockholm. De pratade om livet och konsten. I sommar ställer Peter Schreck ut vännens verk på Galleri CH utanför Borrby.
Borrby • Publicerad 21 juni 2016
Peter Schreck ställer i sommar ut sina Olle Kåks-målningar på det egna galleriet utanför Borrby. I bakgrunden det monumentala verket ”Augusts skog" som i vanliga fall hänger på Karolinska institutet i Stockholm. Fotnot: Vernissage på utställningen med Olle Kåks är det på midsommardagen 25 juni klockan 13-17, galleriet har öppet 13-17 fredag till söndag till och med 7/8. Foto: Ulf Mårtensson
Peter Schreck ställer i sommar ut sina Olle Kåks-målningar på det egna galleriet utanför Borrby. I bakgrunden det monumentala verket ”Augusts skog" som i vanliga fall hänger på Karolinska institutet i Stockholm. Fotnot: Vernissage på utställningen med Olle Kåks är det på midsommardagen 25 juni klockan 13-17, galleriet har öppet 13-17 fredag till söndag till och med 7/8. Foto: Ulf Mårtensson

– Vi var nära vänner, kan man säga. Varje måndag kom han till Blå Porten, han käkade lunch, vi umgicks och pratade, berättar Peter Schreck.

Eran på Blå Porten är över och Peter Schreck bor sedan 2006 permanent på en avstyckad gård utanför Borrby där galleriet är inrymt. Han är en passionerad konstälskare och konstsamlare. På gården driver han och hustrun Christina Hörnblad Galleri CH där de visar verk ur de egna samlingarna. Dem har Peter Schreck byggt upp under åren som krögare i Stockholm.

Annons

Han startade Blå Porten i början av 1970-talet och drev det fram till 1998. Det blev en samlingspunkt för konstnärer, och dessutom visade restaurangen egna utställningar som restauranggästerna kunde njuta av.

Det monumentala verket ”Augusts skog” hänger på en vägg i galleriet. Den är målad på metallplåtar som Olle Kåks (1941-2003) av en slump hittade på en skrot. De låg tätt sammanpressade som ett Rorschachtest, det psykologiska testet som använts vid analys. Olle Kåks skiljde metallplåtarna åt och målade på dem och utnyttjade de symmetriska rostblommorna.

När målningen ”August skog” hade varit utställd runt om, i Paris och Rom, undrade konstnären om den kunde hänga på Blå Porten eftersom den tog stor plats. Där kunde besökarna se den under många år och tids nog köpte Peter Schreck verket. Nu har ”Augusts skog” varit utlånat till Karolinska institutet men Peter Schreck har tagit hem målningen under sommarutställningen. Det handlar enligt Peter Schreck om Olle Kåks egen historia, om att hans val att bli konstnär först inte accepterades av hans konservativa familj i Dalarna.

– ”August skog” är kanske han viktigaste verk, säger Peter Schreck.

Han visar också grafik och collage av Olle Kåks, som under en period var professor på Konstakademien i Stockholm. Influenser av bland andra Matisse syns.

Peter Schreck är född 1934 i södra Tyskland. Hans pappa var läkare men blev sjuk. Det var fattigt och svårt efter kriget och Peter Schreck började som 13-åring i restaurangbranschen när hans mamma fick plats för honom på ett hotell. Det var också yrket som kock som förde honom till Sverige där han sedan arbetade många år i krogbranschen.

Peter Schreck håller med om att det i matlagning inte skadar med en konstnärlig talang. Kanske är det hans kreativa begåvning som gör att han kommer så bra överens med konstnärer. Vi går en runda i hemmet och på väggarna hänger tavlor av konstnärsvänner som Curt Asker, Lotti Ringström, Madeleine Pyk och Owe Gustafson. Den sistnämnde bor precis i närheten av paret Hörnblad/Schreck utanför Borrby.

Ett collage signerat Olle Kåks. Foto: Ulf Mårtensson
Ett collage signerat Olle Kåks. Foto: Ulf Mårtensson
Fakta

Ett sommarrecept

Egentligen används kalv (vitello tonnato) men Peter Schrecks tips på sommarmat görs på kyckling, pollo tonnato.

Använd kycklingbröst från Raskarum som marinerats i peppar, timjan och salvia. Stek kycklingfileerna försiktigt i 15-20 minuter. Glacera i vitt vit. De ska vara svagt rosa annars blir

de för torra.

Sås: tonfisk, sardeller, sardellolja, kapris, persilja och salvia hackas fint och rörs ihop med skyn från stekningen till en tunnflytande massa. Detta kan också göras i en mixer. Tillsätt sedan majonnäs och crème fraiche, så att det blir en krämig sås. Smaksätt med dijonsenap.

Skär kycklingen i skivor, servera med nypotatis och kronärtskocksbottnar.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons