Annons
Nyheter

Sveket mot Hasse & Tage

Hasse & Tage-museet är i kris. Nu krävs det att alla goda krafter mobiliseras för att se till att det lilla museet lever vidare.
Publicerad 30 december 2016
Hasse & Tage-museet.
Hasse & Tage-museet.

På Tomelillasidorna skrev vi om museet i tisdagens tidning. Vänföreningen, som driver museet, begär i en skrivelse till politikerna i kultur- och fritidsnämnden 150 000 kronor för att kunna driva vidare museet nästa år.

Jag känner inte till alla turer kring museet. Men det är uppenbart att de senaste åren har skötseln och utvecklingen av museet satts på undantag. Besökssiffrorna har också dalat, från 8 500 besökare rekordåret 2011 till runt 5 400 besökare i fjor.

Annons

Hasse & Tage är en del av vårt kulturarv. Men komikerparet förenar oss inte länge över generationsgränserna på samma självklara sätt som förr. Det krävs att Hasse & Tages arv förvaltas och hålls levande, inte minst i dessa mörka tider.

Museet har fram till i fjor fått ett kommunalt stöd, men meningen var att det därefter skulle bära sina egna kostnader. Så kan det naturligtvis bli, om den akuta krisen kan övervinnas. Men går det inte, är det självklart att kommunen har ett ansvar för museet på samma vis som kommunen borgar för Kulturhuset med bibliotek och konsthall, verksamheter som gör Tomelilla levande och attraktivt.

Matilda Pyk har i höst tagit över som ordförande i vänföreningen och konstnärlig ledare för museet. Hon är en av dem som gjort Folkhemmet i Östra Hoby till en kulturell mötesplats. I samband med Hasse- och Tagemuseets tioårsjubileum i somras arrangerades också en filmfestival i Östra Hoby med Hasse & Tage-filmer, förutom festligheterna på museet.

Matilda Pyk, bosatt utanför Östra Hoby, har jobbat professionellt med teater och film. Hon är fullt och fast övertygad om att museet har framtiden för sig. Hon berättar att hon i höst själv har suttit i kassan och sett till att museet haft öppet på helgerna. Från början var det meningen att det skulle stänga efter sommarsäsongen. Det har kommit en del folk till det lilla museet, vilket Matilda Pyk ser som ett tecken på att det är rätt väg att gå, att ha öppet året runt.

Hon vill inte i tidningen föregripa diskussionerna med Tomelilla kommun eller säga vad den akuta krisen beror på. Men hon hänvisar till en programförklaring som den nya styrelsen har gjort inför 2017:

+Den fasta utställningen ska kopplas samman med kaféet mitt emot som ska få en liten scen.

+Tidigare medlemmar i vänföreningen ska åter kontaktas.

+Till museet ska knytas konstnärer, museimänniskor, filmarbetare.

+Årlig Hasse & Tage-filmfestival ska arrangeras

+Kafélokalen stängs och återinvigs till påsk medan museet fortsätter att ha öppet på helger.

Låt oss hoppas att kommunen skjuter till pengarna och att museet får en ekonomi som gör att det överlever. På sikt borde också regionen ta ett ansvar. Allt annat vore ett svek, inte bara mot Hasse & Tage. Det vore en förskingring av våra kulturtillgångar som varsamt ska vårdas och göras tillgängliga, inte misskötas och glömmas bort.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons