Kultur & Nöje

Viktigt, korrekt, klokt och lite trist

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Ulrika Rogland har aldrig tyckt om orättvisor. Kanske är det därför hon sadlade om från åklagare till målsägarbiträde?
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ulrika Rogland har aldrig tyckt om orättvisor. Kanske är det därför hon sadlade om från åklagare till målsägarbiträde?

Juristen Ulrika Rogland, född i Åhus och bosatt i Höllviken, gör sitt första "Sommar i P1". Det handlar om utsatta barn och om våld i nära relationer samt att själv bli hotad i jobbet.

Ulrika Rogland

Ålder: 51 år.

Bor: I Höllviken.

Gör: Målsägarbiträde, expert nätgromning

Första mening: På himlen svävade två månar – en liten och en stor.

Viktighetsfaktor: Skyhög.

Ulrika Rogland är expert på nätgromning. Hon blev riksbekant när hon ledde åtalet mot Alexandramannen som dömdes till tio års fängelse för sexbrott via internet mot 58 flickor i åldrarna 12 till 18 år.

Sexbrott generellt är vidriga. Sexbrott mot barn är ännu mera vidrigt. Men hur kommer man åt dem?

Jo, menar Ulrika Rogland, prata med ditt barn om vad en våldtäkt är. Att det aldrig är okej att ha sex med någon som säger nej, sover eller är full. Och vuxna ska inte ha sex med barn!

Fallet med Alexandramannen var Sveriges första gromningfall och Ulrika Rogland stred internt för mer resurser i utredningsarbetet.

Men stängare straff gör inte att brotten försvinner, menar hon. Det är viktigt att ställa till svars, men också att förebygga brott.

Mäns våld mot kvinnor har hon också sett en del av som åklagare. Cirka 13 kvinnor om året dör på grund av våld i nära relationer. Här har samhället ett stort ansvar, säger Ulrika Rogland. Och så delar hon ut en verbal känga om bristerna i vårt rättssystem när det gäller brottsutredningar med barn inblandade.

När hon och hennes familj hotades lämnade Ulrika Rogland åklagarmyndigheten och jobbar nu som målsägarbiträde. Hon bjussar lite på sin egen barndom från Åhus och konstaterar att livet blev bättre än hon tänkt sig.

Ulrika Roglands sommarprat är viktigt, klokt, korrekt. Men också lite tråkigt.