Annons
Nyheter

Allkonstnären Patti Smith – en sann romantiker

Hon föddes en måndag i Chicago under den stora snörstormen 1946. Hon var poet och konstnär långt innan hon blev rockartist och rockikon. På lördag kommer Patti Smith till Ystad och Surbrunnsparken.
ulf Mårtensson
Publicerad 16 augusti 2017
Patti Smith under besöket i Ystad för fem år sedan. I helgen kommer hon tillbaka, nu för en konsert med sitt band. Foto: Mark Hanlon
Patti Smith under besöket i Ystad för fem år sedan. I helgen kommer hon tillbaka, nu för en konsert med sitt band. Foto: Mark Hanlon

Hennes självbiografi ”Just kids” är fascinerande läsning. Hon berättar om sin uppväxt, om vänskapen och kärleken till Robert Mapplethorpe, sedermera världsberömd fotograf och om konstnärslivet i New York fram till att hon slog igenom som artist.

Precis som Mapplethorpe sökte Patti Smiths länge sin väg. Man kan säga att hon lite trevande och motvilligt till slut ställde sig på en scen. Det var konsten och poesin som var hennes väg in i musiken. Hennes låtar med rader som ”Jesus died for somebody's sins but not mine” från debutalbumet ”Horses” är också vibrerande poesi.

Annons

Robert Mapplethorpe började inte förrän långt in i sitt konstnärskap att fotografera. Han klippte först ut bilder och fotografier i tidningar och magasin och gjorde collage. Bland annat. Först i ett senare skede började han själv att plåta, egentligen av ekonomiska skäl. Det blev för dyrt att använda andras fotografier.

Inför Patti Smiths spelning i Ystad har jag försökt att få en intervju med henne, men jag har fått beskedet att hon inte ger några intervjuer under eller före besöket i Sverige. Ser man hennes turnéplan är det förståeligt. Hon är på snabbresa genom Europa, med spelningar i en rad europeiska städer.

Hon behöver inte heller ge intervjuer, konsertens 4000 biljetter är slutsålda sedan länge. Det är synd, jag hade velat fråga henne om just hur hon ser på poesin och musiken, på skrivandet och skapandet. Att hon tidigare besökt Ystad, och gillar Henning Mankells deckare, det vet vi sedan tidigare.

Patti Smith var i Ystad senast i september 2012 i samband med att hon spelade på KB i Malmö. Hon passade på att göra ett snabbesök i Wallanders hemstad. För YA:s reporter Per Nilsson berättade hon bland annat att hon gillar att turista.

– Jag tycker det är skönt att vara här på en ledig dag och bara titta runt och vara som en vanlig turist, sade Patti Smith när YA träffade henne på Hotell Continental.

Hon berättade också att hon tagit fotografier på hus i Ystad, som inspiration för ett husbygge hemma i USA. Det vore roligt att höra hur det har gått med husplanerna, om hon låtit bygga något Ystadshus på andra sidan Atlanten.

Fotografi, musik och poesi. Att det finns släktskap mellan konstarterna och att de befruktar varandra är klart. Så har det varit länge. Vi har också flera artister, som Ulf Lundell och Bob Dylan, som mer eller mindre framgångsrikt är gränsöverskridande. De båda musikerna målar och skriver också, och Dylans Nobelpris var ett erkännande av rockpoesin som litteratur.

Jag har alltid varit fascinerad av sambanden och släktskapen mellan konstarterna. Det är frågeställningar som går tillbaka ända till de gamla grekerna, som är fallet med så mycket.

Måleri och poesi har kallats för systerkonster. Måleri sades vara stum poesi och dikten en talande tavla. Horatius fällde det bevingade ordet ”en dikt är som en målning". Men hans poäng var att dikter och målningar liknar varandra så tillvida att vissa tål att granskas av kritikerns stränga ögon medan andra mest är till en fördel i skum belysning.

Detta är ett långt kaptitel i estetikens historia som blommar ut under romantiken. Då sades en bildkonstnär ha kontakt med den gudomliga inspirationen, och målningarna – som till exempel av tyske romantikern Caspar David Friedrich – gav uttryck för en livskänsla som inte kunde fångas i ord.

Annons

Caspar David Friedrich reagerade i sitt måleri i själva verket på tidigare epokers berättande målningar, där ofta en sedelärande historia skulle gestaltas. Caspar David Friedrich strävade i stället efter att måla för målandets egen skull. Bilden behövde ingen förklarande titel för att förstås.

Under romantiken omhuldades också idén om ett allkonstverk. Det fanns då drömmar om ett universellt språk, en romantisk poesi där filosofi och poesi, konst och kritik förenades i en universalpoesi.

Kanske kan man se Patti Smiths konstnärskap så. Precis som banbrytande konstnärer, poeter och författare i historien ständigt har prövat sitt mediums möjligheter och gränser, har hon sökt sig nya vägar. Det ska bli spännande att se henne i Ystad på lördag, en poet som också är musiker, artist och författare, en allkonstnär i sann romantisk anda.

"Hon behöver inte heller ge intervjuer, konsertens 4000 biljetter är slutsålda sedan länge. Det är synd, jag hade velat fråga henne om just hur hon ser på poesin och musiken, på skrivandet och skapandet. Att hon tidigare besökt Ystad, och gillar Henning Mankells deckare, det vet vi sedan tidigare."

Om att Patti Smith inte ger några intervjuer i samband med sin spelning i Ystad

Fakta

Patti Smith med flera

Patti Smith, född 1946 i Chicago, uppvuxen i Pennsylvania och New Jersey. Poet, bildkonstnär, författare, sångare och rockmusiker. 1976 kom debutalbumet ”Horses”. Då hade hon redan debuterat som poet, jobbat i bokhandel och varit musikjournalist. Spelar i Surbrunnsparken i Ystad på lördag kväll.

Robert Mapplethorpe (1946-1989). Fotograf och konstnär. Levde till och från tillsammans med Patti Smith under 1960- och 70-talet. Fotograferade porträttet på Patti Smiths debutalbum med Patti Smith (en kavaj ledigt slängd över axeln, vit skjorta, hängslen). Avled i aids 42 år gammal. Budet om hans död inleder Patti Smiths självbiografi ”Just kids” (2010). Titeln syftar på de båda unga konstnärerna Smith och Mapplethorpe. Ett par stöter på dem i New York, och en kvinna säger till sin man: "Ska du inte ta ett foto av dem, jag tror att de är konstnärer”. ”Nej, vet du vad, de är ju bara ungar”, svarar han.

Horatius (65 f kr- 8 f kr), romersk skald. Myntade begreppet carpe diem, (Fånga dagen). Och även: Ut pictura poesis (En dikt är som en målning).

Caspar David Friedrich (1774-1840), tysksvensk landskapsmålare (född i Greifswald i dåvarande Svenska Pommern). En av romantikens stora målare. Känd för sina målningar med människor som skådar ut över ödsliga landskap eller havsvidder.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons