Annons
Nyheter

Fler kritiska röster mot Öskg:s regler

Fler konstnärer som nekats medlemskap i Öskg kritiserar föreningen för brister i samband med antagningarna. Keramikern Maria Liliegren i Ystad vänder sig bland annat mot att hennes danska examen underkändes av Öskg.
Ystad Österlen • Publicerad 15 november 2017
Maria Liliegren, keramiker i Ystad, riktar ny kritik mot Öskg. Här fotograferad i samband med årets jazzfestival med festivalens jazzmugg som hon designat. Foto: Per Hägred
Maria Liliegren, keramiker i Ystad, riktar ny kritik mot Öskg. Här fotograferad i samband med årets jazzfestival med festivalens jazzmugg som hon designat. Foto: Per Hägred

Maria Liliegren reagerade efter att ha läst på kultursidorna i lördagens YA om Yngsjökonstären Tina Lundgren som kritiserade Öskg:s antagningsregler och brister i föreningens kommunikationen till konstnärer som sökt men inte antagits.

Maria Liliegren berättar att hon tog sin examen 2002 på Glas og keramikskolan på Bornholm, en utbildning på högskolenivå. Hon flyttade efter examen till Malmö och senare till Ystad. När hon bosatt sig i Ystad tyckte hon att det var naturligt att söka till Öskg, men nekades inträde eftersom hon inte hade en svensk utbildning. Det var på den tiden ett krav från Öskg .

Annons

Reglerna ändrades, men då föll Maria Liliegren på Öskg:s krav att högskoleutbildningen inte får vara äldre än tio år. Hon sökte på nytt till årets antagning, för säkerhets skull i både kategorin som bedöms av juryn och i gruppen som har högskoleutbildning och kvalificerar sig direkt till Öskg. Men hon hänvisades till den jurybedömda kategorin och fick avslag.

– Jag har varit aktiv i mitt yrke under hela tiden, säger Maria Liliegren som ifrågasätter att Öskg diskvalificerar hennes examen som hon inte anser är mindre relevant för att den är från 2002.

– Jag vet inte någon annan yrkesbransch där en examen mister sitt värde efter tio år.

Ett medlemskap i Öskg skulle för Maria Liliegren innebära att fler besökare kom till hennes verkstad och butik på Per Helsa i Ystad. Men nu har hon tröttnat på Öskg och hon säger att hon klarar sig alldeles utmärkt utan ett medlemskap i föreningen.

– Jag struntar i Öskg.

Även flera andra konstnärer som nekats medlemskap i Öskg har reagerat på YA:s artikel i lördags. Föreningen kritiseras bland annat för att bemöta sökande nonchalant och även reglerna för antagningar har kritiseras. Här ett par av dem:

”Att inte ens ge oss besked – vi som inte kom med – är verkligen under all kritik”, skriver Echi Åberg i Kivik som sökt en rad gånger utan att bli antagen.

Elisabet Malmström i Bästekille kallar sig en veteran när det gäller att ansöka till Öskg. ”Ansökningsförfarandet är uruselt. Varför skulle en högre akademisk utbildning vara mer värd för att den genomförts inom de senaste 10 åren? Jag har gått Forums grafikskola och målarskola på 80-talet och har sedan 70-talet arbetat med målning grafik, teckning, utvecklat min skicklighet” skriver hon.

Rachel Tess, ordförande i Öskg, hänvisar till svaret på kritiken som hon gav i lördagens tidning.

”Intag av nya medlemmar kan ha brister i sin organisation, då allt arbete med intaget sker ideellt, men det sker i enlighet med vad som stipuleras i våra stadgar. I övrigt har jag ingen ytterligare kommentar”, skriver hon i en kommentar till Maria Liliegrens kritik som YA refererar.

I lördagens tidning bemötte Rachel Tess kritiken från Tina Lundgren. Öskg:s ordförande medgav vissa brister och redogjorde för föreningen stadgar.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons