Kultur o Nöje

Madon slår ett slag för yttrandefriheten

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Sakine Madon utsågs i en undersökning 2015 till Sveriges mest inflytelserika twittrare.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sakine Madon utsågs i en undersökning 2015 till Sveriges mest inflytelserika twittrare.

Sakine Madons sommarprat är hyperaktuellt och känslosamt och hela tiden imponerande sakligt.

Sakine Madon

Gör: Statsvetare, krönikör, politisk redaktör på Västmanlands Läns Tidning

Första meningen: "Det är tomt idag på uteserveringarna vid strandpromenaden i Nice."

Övrigt: Hennes val av musik skiljer sig uppfriskande mycket från många andras i sommar.

Sakine Madon hade redan pratat in sitt sommarprat när attacken i Nice genomfördes på torsdagskvällen. Men som den samhällsintresserade statsvetare och opinionsbildare hon är såg hon till att uppdatera sommarpratet innan det var dags för sändning. Och hennes sommarprat är synnerligen vältajmat med tanke på att det mesta var inspelat före lastbilsattacken.

Hennes inledning om Nice förstärker berättelsen om den flicka hon döpts efter samt det samhälle både hon och hennes föregångare föddes in i.

Sakine Madons liv börjar i Adana i Turkiet. Hon berättar om en hårdför militär, en kupp, förföljelse och flykt. Hennes föräldrar är politiskt aktiva på vänsterkanten. De fängslas upprepade gånger på grund av sina åsikter och flyr till slut landet. Sakine Madon är då fyra år. Uppväxten fortsätter i Sverige, som familjen såg som ett paradis.

Hennes föräldrar håller sig på vänsterkanten även i det nya landet. Men inte Sakine Madon. Hon går sin egen väg och blir liberal. Hon blir också statsvetare och krönikör och räds inte att framföra sina åsikter.

Resten av sommarpratet är ett starkt slag för yttrandefrihet och behovet av större perspektiv. Sakine Madon har en hel del att säga om medias agerande och ansvar. Med sitt lugna och sakliga berättande har hon mig i sitt grepp hela tiden. Hon hinner dessutom utdela en del kängor och det är alltid kittlande.