GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den arbetssökande är i centrum på Garaget

När skådespelerskan Cecilia Larsson gick till arbetsförmedlingen fick hon förslaget att söka jobb som tomte på julafton. Nu är hon en av fyra skådespelare i pjäsen ”Arbetsförnedringen” som kickar igång sommarsäsongen på Garaget i Hammenhög.
Ronja Svedmark och Sanne Ahlqvist Boltes i ”Arbetsförnedringen”.
Ronja Svedmark och Sanne Ahlqvist Boltes i ”Arbetsförnedringen”.
Foto: Foto: Cecilia Larsson
Den 15 augusti blir det Homeparty med Gudrun Schyman på Garaget.
Den 15 augusti blir det Homeparty med Gudrun Schyman på Garaget.
Foto: Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ständigt tillgängliga, redo och entusiastiska över vilka jobb som helst. TeaterVariants pjäs ”Arbetsförnedringen” utspelar sig i en vardag välkänd för unga arbetssökande.

– Vi har tagit inspiration ur våra egna erfarenheter som nyutexaminerade skådespelare, säger Cecilia Larsson.

En skruvad pjäs

Skruvad. Så beskriver Cecilia Larsson pjäsen som 2013 fick Nöjesguidens pris för årets scen. Nu spelas den på Garaget och inleder sommarens evenemang i kulturhuset i Hammenhög.

– Vi har valt att ta ett ganska tungt ämne och skruva till det lite. Vi vill skapa en igenkänningsfaktor och låta publiken ta till sig vad vi vill säga med hjälp av humor.

I ”Arbetsförnedringen” står den unga arbetssökande i centrum. Runt henne finns myndigheter, entreprenörer och andra hjälpande händer som sällan träffar riktigt rätt. I rollerna syns Cecilia Larsson, Agnes Hargne Wallander, Ronja Svedmark och Sanne Ahlqvist Boltes.

– Vi har alla nyligen gått ut Teaterhögskolan och vet hur det är att vara jobbsökande. Pjäsen är skriven av Jonas Nilsson och är delvis baserad på boken ”Skitliv”, berättar Cecilia Larsson.

Pjäsen är en a cappella musikal – så skådespelarna både sjunger och dansar. Men det är inte bara humoristiskt.

– Vi kommer med flera bra förslag, bland annat medborgarlön och sex timmars arbetsdag, så vi rekommenderar alla politiker och makthavare att se pjäsen såhär i valtider, säger Cecilia Larsson.

Lustfyllt arbete

Hon beskriver arbetsprocessen med ”Arbetsförnedringen” som ”förvånansvärt lustfylld”.

– Det är ett så viktigt ämne och att få leka i det kreativa har varit väldigt spännande för oss.

TeaterVariant jobbar parallellt med flera olika projekt – de flesta riktade till barn och unga.

Viktigt för ensemblen är mobila föreställningar. ”Arbetsförnedringen” har spelats på scener såväl som caféer och i publiken har det suttit många arbetssökande.

– Vi har fått så mycket bra respons, många som känner igen sig och det är ju det vi vill – att publiken ska få komma in i den arbetssökandes vardag.

Cecilia Larsson beskriver ”Arbetsförnedringen” som ”väldigt interaktiv”. Jonas Nilsson har både skrivit manus samt regisserat och skrivit musiken till föreställning.

Nyligen utexaminerade

– Fyra av oss examinerades 2012 och den femte gick ut nu 2014. Många av oss har jobbat mycket men de flesta har en eller annan erfarenhet av att kastas runt mellan myndigheter och känna av den förvirring det innebär.

”Arbetsförnedringen” spelas på Garaget i Hammenhög den 25 och 26 juni klockan 20.00.

Läs mer