GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Felicia Konrad har hittat hem

Hon beskriver sig själv som en ”arty” och galen regi-talang med ledningsförmåga och överblick.
Felicia Konrad kommer till Garaget i Hammenhög på lördag med purfärska plattan ”Cosmic wash over” i bagaget. Foto: Peggy Eklöf
Felicia Konrad kommer till Garaget i Hammenhög på lördag med purfärska plattan ”Cosmic wash over” i bagaget. Foto: Peggy Eklöf
Foto: Peggy Eklöf

Nu kommer Malmötjejen Felicia Konrad med första egenutgivna albumet ”Cosmic wash over”.

Egentligen skulle hon bli teaterregissör. På 1990-talet var hon till och med regiassistent till Bo Widerberg.

– Sedan blev jag nyfiken på method acting och flyttade till New York i nio månader, berättar Felicia Konrad.

Efter USA-vistelsen ville hon utbilda sig på Dramatiska Institutet i Stockholm och hade därför tagit reda på när hon senast behövde ansöka. Men när hon väl kom hem upptäckte hon att ansöktningsdagen tidigarelagts, och att det var för sent att söka. Lösningen blev att helt ändra riktning och starta en karriär som singer/songwriter istället. Att utforska rösten lockade nämligen också.

– Dessutom har jag jobbat som kulturprojektledare, med performance-stil där rösten är det ledande och även skrivit reportage i Österlen 360°.

Hon kallar sig för alternativ singer-songwriter och har även hållit på med elektronika. Förebilderna är bland andra Leonard Cohen och Joni Mitchell.

– Jag har letat kvinnliga låtskrivare och lyssnar på sådana från bland annat Afrika och Sydamerika.

Till helgen är det releasefest för hennes skiva ”Cosmic wash over”. Det innebär två spelningar. Den första är på Garaget i Hammenhög på lördag, den andra på stapelbädden i Malmö på söndag.

– Det har varit en härlig, enkel, varm och öppen process som startade i oktober förra året. Det känns faktiskt som att jag med denna skiva har gjort vad jag har kommit till världen för att göra, säger hon.

Alla låtar är inspelade utan omtagningar och mixningar och det tycker Felicia Konrad har varit en enorm befrielse.

– Det kanske låter retro på det viset, men har också gjort att vi har varit fria att improvisera, släppa kontrollen och låta det bli som det blir.

Det har även inneburit att skivan, som hon ger ut själv, fått en ”lös struktur” med låtar av olika karaktär, menar Felicia Konrad. Texterna beskriver hon som enkla och till största delen handlar de om autentiska händelser som hon omgestaltar.

Musiken har funnits i Felicia Konrads liv sedan hon var liten, men då var det jazz, alternativ jazz. Ett tag fanns även Konrad jazzband, vilket var en annan situation mot den hon befinner sig i i dag. Efter att bandet lades ner tog det två år för Felicia Konrad att starta på egen hand igen.

– Nu har jag ju bestämt allt själv och jobbat med människor som vill jobba på samma sätt som jag.

En av dem är Caroline Leander. De är vänner sedan drygt 20 år tillbaka.

– Jag blir inspirerad av henne och ville ha med henne. Eftersom hon var upptagen fick jag vänta, men det var det värt. Det är underbart att samarbeta med Caroline. Hon har en otrolig erfarenhet. Jag har kommit till henne med lösa saker och så har vi gjort det klart tillsammans. Det har hänt något i vårat möte som har skapat ett flöde.

Spelningarna i helgen hoppas hon leder till en turné.

– Men det får tiden utvisa. Jag hoppas att det väcks ett intresse som jag kan väva vidare på. Det kommer hända saker när vi spelar. Mötet med publiken gör att det sker saker.

Läs mer