Annons
Nyheter

Salanders ljus i mörkret

Förra veckans galapremiär med en massa kändisar på röda mattan beskriver han som ”väldigt storslagen på alla sätt” men ”mest trångt”.
Nyheter • Publicerad 21 december 2011
Bengt CW Carlsson. Skådespelaren i rollen som Lisbeth Salanders enda förtrogne är uppvuxen i Kristianstad.Foto: Bengt Alm
Bengt CW Carlsson. Skådespelaren i rollen som Lisbeth Salanders enda förtrogne är uppvuxen i Kristianstad.Foto: Bengt AlmFoto: Bengt Alm

Skådespelaren från Kristianstad, Bengt CW Carlsson, gör Hollywooddebut i rollen som Lisbeths Salanders enda förtrogna, förmyndaren Holger Palmgren.

I David Finchers amerikanska version är svärtan betydligt mer närvarande och rollen som en av de få goda – och framför allt Salanders enda positiva kontakt i livet – betydligt viktigare.

Annons

– Fast i den första filmen får jag en hjärnblödning, så först spelar jag medvetslös, sedan ligger jag i koma och efteråt sitter jag i rullstol och kan varken prata eller uttrycka mig, skrattar Bengt CW Carlsson om sin insats i ”The girl with the dragon tattoo” som har Sverigepremiär i dag.

Produktionen har option på den 63-årige Kristianstadssonen även för tvåan och trean i den amerikanska ”Millennium”-trilogin. Och baserat på kritikerhyllningarna lär filmerna bli av – med inspelningsstart redan i sommar. I den tredje filmen får Holger Palmgren en framträdande roll inför rättegången mot Lisbeth Salander.

– Det är beräknat med 12 inspelningsdagar i trean och det ska vara några väldigt effektiva dagar.

Mästarregissör

David Fincher är regissören bakom storfilmer som ”Fight Club”, ”Zodiac” och ”The Social Network” och målas ofta ut som perfektionist. Men Bengt CW Carlsson ger även en annan bild av Fincher.

–  Ibland sitter regissören bara bakom sin monitor och låter assistenten springa fram med instruktioner. Fincher var väldigt närvarande, kom alltid fram och fick en att känna sig väldigt trygg.

Han är känd för att vara väldigt pådrivande och göra många omtagningar?

– Ja verkligen, och jag tycker om det! Att han inte ger sig förrän han är nöjd. Vi kunde ta om en scen 30 gånger, han kunde säga ”relax your forehead and lower your chin”. Nu när jag fick se filmen för första gången så såg jag ju själv att jag inte satt där med en massa rynkor i pannan och hakan i vädret.

Vad säger du om Finchers version?

– Fantastiskt. Han är en mästare på bilder och klipp.

Annons

Gullig Mara

Bengt CW Carlssons motspelerska Rooney Mara har redan Globen Globe-nominerats för sin insats i ”The Girl with the dragon tattoo”. Den relativt okända Mara är känd för att vara reserverad även bakom kameran.

– Ah, hon var jättefin. Hon kände ju det också, att här har vi den gode. Rooney var mysig och gullig att prata med mellan tagningarna och när vi jobbade var hon oerhört fokuserad. Jag upplevde aldrig den där garden.

INTERNAL INTERNAL
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons