Annons
Nyheter

Svar till Alakoski: Varför vill inte alla ha lika spelregler?

De flesta känner till legenden om herdepojken Davids kamp mot Goliat; detta är en variant på samma tema.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011

På ena sidan den väl ansedda och prisade författaren och mediepersonligheten med en stark maktposition i samhället, på andra sidan en vanlig tvåbarnspappa som vill ha lika rättigheter för sina barn i framtiden.

"Mest humorbefriade är moderatmännen som blev så uppretade över detta teatrala litterära mordhot mot män att de själva verkade vara i stånd att mordhota i verkliga livet." (Citat från Susanna Alakoskis krönika i Ystads Allehanda 3/12.)

Annons

Susanna Alakoski har i sin krönika anklagat mig och Moderatmännen för att ha framfört mordhot; min fundering är varför en så väl ansedd och prisad författare tar till falska anklagelser mot oss? Vad är det som ligger bakom hennes anklagelser?

En anklagelse om att ha mordhotat någon är en allvarlig anklagelse. Detta kan påverka min näringsverksamhet negativt med stora ekonomiska avbräck som följd; det påverkar också mig som individ genom att jag blir anklagad för att begå brott som kan rendera upp till 4 års fängelse. Samma sak gäller för de övriga i Moderatmännen.

För några veckor sedan drog jag igång en protestaktion på Facebook mot att SCUM-manifestet ska erbjudas som skolföreställning i syfte att diskutera könsroller; detta för att jag anser att pjäsen i dess nuvarande form och med teaterns starka känslomässiga påverkan samt det ideologiska budskapet från Turteatern kopplat till pojkars situation idag gör den till ett mycket olämpligt underlag för diskussion om könsroller.

Jag och en person till har haft en dialog med representanter för Turteatern. Det framgår väldigt tydligt att Turteatern utgår från en politisk ideologi som de vill trycka ner på våra skolungdomar. Turteatern säger också att de har ett diskussionsmaterial för diskussioner innan och efter pjäsen, samt för vidare diskussioner i klassrummet.

När vi frågade om att få tillgång till detta material så visade det sig att det endast fanns några få frågor på ett papper. Inget som jag med bästa vilja i världen skulle kalla för diskussionsmaterial.

Alakoski tar upp citat från Turteatern av texter som skrevs från antiken

till 1800-talet. Är det inte mer relevant att se hur situationen ser ut

idag? Våra pojkar blir dagligen matade av en bild där män är onda, män

missbrukar makt, män misshandlar kvinnor och liknande. Samtidigt ser dessa pojkar att flickor får bättre betyg trots att de inte skriver bättre på

proven, att flickor får en massa aktiviteter som är speciellt riktade till

Annons

dem utan att pojkarna har motsvarande möjligheter. Många pojkar idag känner sig nedtryckta av samhället och drar sig tillbaka, i bästa fall till att spela WoW med sina kompisar.

Tvinga nu dessa pojkar att se en pjäs där de blir sämre behandlade, där de utsätts för en våg av hat som får vuxna män att må illa, där de får veta att de är "en biologisk olycka" och att de borde ta livet av sig själva i

självmordskliniker, där de i grupp får ställa sig upp och i kör säga "jag är en anspråkslös liten skit" (allt detta är en del av pjäsen). Hur kommer dessa pojkar att reagera när de trycks ner ytterligare på detta sätt?

Tonårstiden är en jobbig period för både pojkar och flickor; detta måste vi ta hänsyn till. Det finns idag en skev bild av vad jämställdhet är. Vi har tappat bort lika rättigheter, skyldigheter och spelregler för alla, fokus har helt hamnat på den radikalfeministiska teorin om könsmaktordningen.

Vi har idag ett samhälle där diskriminering finns inskriven i lagen, där vårt rättsväsende ger straffrabatt baserat på kön och där det finns diskriminering vid myndighetsutövning. Varför ska min son inte ha lika rättigheter och spelregler som min dotter? Varför ska min dotter inte ha lika skyldigheter som min son?

Det jag undrar över är hur vi ska kunna få ett jämställt samhälle om vi inte har könsneutralitet i lagen, vid tillämpning av lagen och vid myndighetsutövning. Varför använder Alakoski sin mediala makt för attsmutskasta och falskeligen anklaga mig och Moderatmännen för grova brott?

Lämna den förlegade teorin om könsmaktordningen bakom dig och kom in i 2000-talet tillsammans med oss som vill ha ett jämställt samhälle.

Ann-Louise Olander
David Knezevic
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons