Annons
Kultur

Adaam och VC Barre sätter Valsta på kartan

Med miljontals lyssningar på Spotify har Adaam och VC Barre satt Valsta Centrum i Märsta på musikkartan. Nu hoppas de på en ny hiphop-våg från hemorten.
Musik • Publicerad 10 september 2021
Adaam och VC Barre på plats i Valsta Centrum. "Min plan är att bo här tills jag bli gammal, jag skulle inte känna mig hemma i stan", säger Adaam.
Adaam och VC Barre på plats i Valsta Centrum. "Min plan är att bo här tills jag bli gammal, jag skulle inte känna mig hemma i stan", säger Adaam.Foto: Pontus Lundahl/TT
VC Barre och Adaam utgör två tredjedelar av musikkollektivet Grind Gang Music. De tror att rapboomen i Märsta har en positiv inverkan på unga som är på väg att hamna på glid. "Jag menar inte att man gör musik, blir rik och lämnar allting, vi bor inte i Hollywood. Men man har någonting annat att göra", säger Adaam.
VC Barre och Adaam utgör två tredjedelar av musikkollektivet Grind Gang Music. De tror att rapboomen i Märsta har en positiv inverkan på unga som är på väg att hamna på glid. "Jag menar inte att man gör musik, blir rik och lämnar allting, vi bor inte i Hollywood. Men man har någonting annat att göra", säger Adaam.Foto: Pontus Lundahl/TT
VC Barre och Adaam planerar båda att släppa ny musik inom en snar framtid.
VC Barre och Adaam planerar båda att släppa ny musik inom en snar framtid.Foto: Pontus Lundahl/TT

Både Adaam och VC Barre har en framgångsrik sommar bakom sig. Adams hit "A.d.a.m" har över sju miljoner lyssningar på Spotify i nuläget, VC Barres "Vvvalsta" har 6,7 miljoner. Under sensommaren överraskade vännerna fansen med samarbetet "Topp", en av de populäraste låtarna på svenska Spotify just nu.

Det fanns ingen storslagen, detaljplanerad strategi inför låtsläppet, sådant som man ofta ser hos de stora skivbolagen. Från att "Topp" skrevs tog det två veckor innan den nådde lyssnarna. Därefter gick låten raka vägen upp på Spotifys Topp 50-lista.

Annons

– Vi fick ett beat av producenten Nez som jag visade för Adaam och han gillade det. Sedan skrev vi låten på plats ganska snabbt, berättar VC Barre.

Tillsammans med rapparen D50 är duon en del av Grind Gang Music, det egna Märstabaserade skivbolaget. Adaam beskriver hur han ville göra någonting större än att bara rappa, och samtidigt bygga någonting tillsammans med sina vänner. Än så länge har han inte samarbetat med andra, större, artister.

– Det är en bra grej, för nu kommer ingen att kunna säga att "Adaam blev känd på grund av honom eller honom". Nu har vi gjort det här helt själva.

Skojrappade först

Duon växte upp på samma gård i Valsta, och har varit vänner sedan dess.

För Adaam började musikintresset tidigt med pop och hiphop – särskilt intresserad var han av Redline Records artister, som Stor och Dani M. I tolvårsåldern började han skriva egna låtar och uppträda, tre år senare kom första singeln "Trapstar".

– Jag har alltid älskat hiphop, pop, all musik, men speciellt svensk rap. Jag har känt mig mycket närmare svensk rap än pop från andra sidan världen, berättar han.

VC Barre tog inte samma självklara väg in i branschen. Utan något egentligt intresse för att uppträda, började han skojrappa och "battla" mot Adaam. När de till slut släppte en låt ihop efterfrågade följarskaran på sociala medier mer.

Valsta Centrum är ofta närvarande i musiken och låtarna är väldigt självbiografiska, berättar de.

– Allt man har varit med om och allting som man ser, allt som snurrar i hjärnan, allting är äkta. Jag kan inte "reppa" Valsta centrum om jag bor på Södermalm. Det går inte, säger VC Barre.

Har blivit förebilder

De märker hur de yngre barnen i området ser upp till dem, många kommer fram och berättar att de själva vill bli rappare. Både Adaam och VC Barre framhåller att det finns flera oupptäckta talanger i trakten.

Annons

– De yngre ser att de inte måste välja mellan att bli kriminella eller att jobba nio till fem, det finns en tredje väg, säger Adaam, som själv rappar att musiken "räddade hans skinn" i låten "Topp".

– Det är inte så att man kommer att räddas om man gör musik. Det jag menar är att om du inte gör någonting annat, så kommer du att dras in i det alla gör här. Bara man har någonting annat som man gör om dagen – det räddar ens skinn.

VC Barre håller med.

– Jag skulle säkert ha blivit indragen i en massa skit, det tror jag 100 procent på, säger han och fortsätter:

– Nu behöver jag inte tänka "behöver jag göra si eller så för att få pengar", i stället tänker jag "vilken låt kan bli bra, och vilken låt får jag mest nytta av".

Fakta: Adaam och VC Barre

Adam Jakobsson, mer känd som Adaam, är född 2002.

Baran Celik, mer känd som VC Barre, är född 2003.

Adaam har släppt musik sedan 15-årsåldern och tidigare i år gav han upp plattan "Topboy". Under sommaren släppte han även hitlåten "A.d.a.m". Han arbetar nu på ytterligare ett album.

VC Barre har släppt flera singlar under året, bland annat "Vvvalsta" och Adaam-samarbetet "Topp". Han arbetar just nu på en egen ep.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons