Annons
Kultur

"Afghanistan är en tyst nation"

Den afghanska musikskolan Anim bedriver nu sin verksamhet i städerna Braga och Guimaraes i norra Portugal.
– Afghanistan är en tyst nation. När ett lands musik förbjuds blir hela nationen tystad, säger rektor Ahmad Sarmast till AFP.
Musik • Publicerad 15 mars 2023
Den amerikanska cellisten Yo-Yo Ma spelade med de afghanska musikstudenterna under en konsert i Lissabon i somras. Arkivbild.
Den amerikanska cellisten Yo-Yo Ma spelade med de afghanska musikstudenterna under en konsert i Lissabon i somras. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

I december 2021 landade 58 elever från den Polarprisbelönade afghanska musikskolan National Music Institute of Afghanistan (Anim) i Portugal. Tillsammans med lärare och administration, däribland skolans rektor och grundare Ahmad Sarmast flydde de efter att talibanerna hade tagit makten.

Det nationella musikinstitutet hade sedan 2010 bedrivit traditionell och västerländsk musikundervisning för elever oavsett kön, etnisk bakgrund och samhällsklass.

Annons

Men efter talibanernas återkomst till makten tvingades man stänga.

– Det här är inget annat än ett kulturellt och musikaliskt folkmord, säger Ahmad Sarmast som gjort det till sin mission att rädda sitt lands musikaliska arv genom att återstarta skolan i Portugal.

I väntan på en plats där skolan kan installera sig permanent jobbar Anim tillsammans med musikkonservatoriet i Braga.

– Varje konsert är en protest mot det som händer i Afghanistan, säger Ahmad Sarmast som 2018 besökte Stockholm och tog emot Polarpriset till Anim.

Den 19-åriga slagverkaren Shogufa försöker njuta av studier och det fria liv som tillvaron i Portugal erbjuder. Men hon är samtidigt traumatiserad av minnena av de instrument som skolan lämnade och som talibanerna förstört, berättar hon. I Kabul finns fortfarande hennes sex syskon:

– De stannar bara hemma...de har inga planer för framtiden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons